Het is bijna onvermijdelijk bij een groot project als de weguitbreiding van de A10-Oost en de A1 Diemen. Om ruimte te maken voor de nieuwe weg moesten we bomen kappen. Het goede nieuws is dat Rijkswaterstaat een nieuwe boom plant voor elke boom die verdwijnt. Langs de A10-Oost is het eerste nieuwe groen inmiddels verschenen.
Herplanten met iepen, eiken en populieren
“Bomen kappen vermijden we zo veel mogelijk. Toch kunnen we er niet omheen om bomen te rooien. De exemplaren die we konden sparen, hebben we laten staan. Voor elke gerooide boom komt een nieuwe terug, het liefst zo dicht mogelijk in de buurt van het tracé van de A10-Oost en A1 Diemen. Dat is de kern van het zogeheten herplantplan. Hierin staat waar nieuwe aanplant plaatsvindt, om hoeveel bomen het gaat en welke soorten het zijn. Er komen meer bomen terug dan we hebben gerooid. Het gaat om meer dan 1.000 stuks. Denk aan iepen, eiken en populieren.”
Meer nieuwe dan gekapte bomen
“Bij de herplant houden we rekening met de wensen van de gemeenten Amsterdam, Ouder-Amstel en Diemen. Amsterdam heeft bijvoorbeeld als voorwaarde gesteld dat Rijkswaterstaat ook kijkt naar de leeftijd van de bomen. Voor een boom van 30 jaar oud – de gemiddelde leeftijd van de bomen in het gebied – moet een even oud exemplaar terugkomen. Dat is met herplant moeilijk te realiseren. Daarom stelt de gemeente Amsterdam voor dat we voor elk ouder exemplaar een aantal jongere bomen terugplanten. Hierdoor komen er zelfs meer bomen terug dan we hebben gekapt.”
Klimop voor geluidsschermen
“In het voorjaar van 2013 heeft Rijkswaterstaat langs de A10-Oost bij Ouder-Amstel het eerste groen aangeplant. Ook de achterkant van de nieuwe geluidsschermen voorzien we van een groene laag: hier planten we hedera’s, een klimop. Dan kijken de bewoners achter de nieuwe schermen uit op groen in plaats van glas.”