Aanbrengen tweede deel damwanden

In opdracht van Rijkswaterstaat werkt aannemer VeenIX aan de verbreding en verdiepte aanleg van de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht (A9BAHO). De werkzaamheden aan de A9BAHO maken deel uit van de weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA). Met deze brief informeren wij u over werkzaamheden in uw directe omgeving.

Damwanden voor verbrede A9

Voor de verbrede A9 zijn veel damwanden nodig. Dat is ook het geval aan de noordkant van de A9, direct ten oosten van de Beneluxbaan (zie afbeelding 1 op de volgende pagina). Het eerste deel damwanden hebben we afgelopen mei geplaatst. Het intrillen verliep moeizaam door de harde bodem. Hierdoor duurde het langer en ontstond meer geluids- en trillingshinder, zoals u destijds zeer waarschijnlijk gemerkt heeft. De komende periode plaatsen we het tweede deel van de damwanden op deze locatie. Helaas kunnen we van tevoren niet voorspellen hoe soepel de werkzaamheden gaan verlopen. Daarom gaan we ervanuit dat ook hier de bodem hard is, waardoor de damwanden stroef de grond in gaan. Dit betekent dat we wat langer bezig zijn.

Planning werkzaamheden

Vanaf deze week starten we met de volgende werkzaamheden om het tweede deel damwanden aan te brengen:

  • De machine die de damwanden plaatst, moet stevig staan. Daarom maken we eerst een platform van zand. Hiervoor moeten we een gedeelte van de sloot dempen, zie het oranje vlak op de afbeelding op de volgende pagina voor de exacte locatie. We starten hier deze week mee.
  • Vanaf maandag 21 augustus plaatsen we het tweede deel van de damwanden. Hier zijn we naar verwachting 3 weken mee bezig, rekening houdend met de harde bodem.
  • We brengen ankers aan vanaf de damwand de grond in, zodat de damwanden stevig op hun plek blijven staan. Dit duurt tot eind oktober.

Wat merkt u ervan?

Geluids- en trillingshinder

Omdat we rekening houden met een harde bodem, verwachten we dat de hinder net zo fors is als tijdens het plaatsen van het eerste deel damwanden. Het maken van het platform en het aanbrengen van ankers geven geen hinder. We werken van maandag tot en met vrijdag van 7.00 uur tot 19.00 uur.

Verkeershinder

Een deel van de damwanden plaatsen we dicht bij de Ouverture (zie afbeelding 1). Dit doen we tussen 1 en 6 september. De Ouverture blijft gewoon open. Om de damwanden veilig in te hijsen, leggen verkeersregelaars het verkeer soms even stil. Dit duurt maximaal 10 minuten.

Afbeelding 1: locatie van de werkzaamheden

Meer informatie

  • Vragen over de werkzaamheden kunt u stellen via vragen@veenix.nl
  • Meer informatie over de werkzaamheden aan de A9BAHO vindt u op het online bezoekerscentrum van Rijkswaterstaat www.bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl
  • Via onderstaande QR-code kunt u zich abonneren op de nieuwsbrief van het project
  • Voor vragen of opmerkingen over het project kunt u contact opnemen met de landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat 0800-8002
  • Ook bent u van harte welkom in Belevingscentrum Amstelveen InZicht, geopend op woensdag t/m vrijdag en iedere eerste zaterdag van de maand van 12.00 tot 17.00 uur. Amstelveen InZicht is gevestigd op Stadsplein 103 te Amstelveen, boven de bibliotheek.