Binnenkijken bij De Vechthoeve tijdens Open Monumentendag

Passend bij het thema ‘op reis’ van Open Monumentendag 2014 zet Rijkswaterstaat 16 van zijn 160 monumenten in de schijnwerpers. Deze zijn opengesteld voor het publiek op 13 of 14 september. Op zaterdag 13 september kunt u een bezoek brengen aan De Vechthoeve, beter bekend als het Pippi Langkoushuis.

Begeleiden van reizigers

Veel monumenten van Rijkswaterstaat trekken tijdens een reis over land of water de aandacht. Ze begeleiden de reiziger op zijn tocht. Vuurtorens en havenlichten wijzen de weg. Bruggen verbinden wegen, spoor of water. En sluizen en keringen beschermen ons tegen het water of houden het water vast bij de reis naar lager of hoger gelegen gebieden.

De Vechthoeve op reis

De Vechthoeve dateert uit 1899 en is gebouwd langs de Vecht. Het gebouw is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. De houten boerderij is zeer bijzonder vanwege de architectuur en het waardevolle interieur. Minstens zo uniek is de rol die het pand speelde in de militaire historie van Nederland. Op de plek waar de Vechthoeve stond, komt straks de A1. Rijkswaterstaat verbreedt de komende jaren de drukke snelwegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere met 1 of meer rijstroken. Daarom is in december 2013 dit monumentale pand in zijn geheel opgetild en verplaatst.

Alle opengestelde monumenten op rws.nl

We stellen De Vechthoeve samen met Dienst Landelijk Gebied zaterdag 13 september open. Er zijn rondleidingen in kleine groepen tussen 10-17 uur. Het adres is Weesperbinnenweg 11 in Muiden. Behalve bij De Vechthoeve, bent u zaterdag 13 september of zondag 14 september van harte welkom bij 15 andere Rijkswaterstaatmonumenten. Nadere informatie vindt u in het overzicht op rijkswaterstaat.nl. Hier kunt u ook de brochure ‘Ga mee op reis’ downloaden, waarin u meer kunt lezen over deze monumenten.

Waterstaatsstijl

Vanaf 1798 houdt Rijkswaterstaat zich bezig met het aanleggen en beheren van water en wegen. Dijken, inpolderingen, kanalen, viaducten en snelwegen bepalen voor een groot deel de vormgeving van Nederland. Ingenieurs van Rijkswaterstaat hebben hierdoor grote invloed gehad op de Nederlandse bouwkunst. Tussen 1820 en 1880 was Rijkswaterstaat ook Rijksbouwmeester die overheidsgebouwen en andere gebouwen met een openbare functie neerzette. De eigen architecten van Rijkswaterstaat ontwikkelde in deze periode voor veel gebouwen standaardontwerpen in een neoclassicistische stijl die nu nog bekend staat als de ‘waterstaatsstijl’. Veel van deze gebouwen zijn inmiddels gemeentelijk of rijksmonument.