Bouw nieuwe uitkijktoren Ronde Hoep van start

Naast de A9, aan de rand van polder de Ronde Hoep en vlak onder Ouderkerk aan de Amstel verrijst de komende weken een uitkijktoren. De 18-meter hoge toren is een initiatief van Stichting Beschermers Amstelland en mede mogelijk gemaakt door Buurbouw (een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, aannemer VeenIX en gemeente Ouder-Amstel) en recreatieschap Groengebied Amstelland. De toren biedt na voltooiing bezoekers zowel uitzicht op de werkzaamheden aan de A9 Badhoevedorp-Holendrecht als op de historische Amstelscheg. De opening van de toren met de onthulling van de naam is gepland op 6 november.

Permanent

De oorspronkelijk tijdelijke uitkijktoren zou na afronding van de wegwerkzaamheden weer verdwijnen. Stichting Beschermers Amstelland pleitte voor een permanente toren vanwege het uitzicht op het karakteristieke eeuwenoude open polderland en het weidevogelgebied. Recreatieschap Groengebied Amstelland, verantwoordelijk voor beheer, onderhoud en ontwikkeling van omliggende recreatiegebieden, zag een recreatieve en educatieve meerwaarde in de toren. Daarom blijft de uitkijktoren ook na afronding van de werkzaamheden aan de A9 staan.

Participatie

Aan de bouw ging vorig jaar aantal participatiebijeenkomsten met diverse betrokken organisaties en particulieren vooraf over het ontwerp, de inpassing in het landschap, het type bomen rond de toren en andere functies, zoals een bijenkast en recreatiemogelijkheden. De toren komt op een schiereiland te staan langs de Polderweg ter hoogte van het bos in Ouderkerk aan de Amstel.

Toren met tuin

De open structuur van de toren past goed in het weidse landschap. Er is gekozen voor bouwen met robuuste materialen die tegen een stootje kunnen. De stalen wenteltrap wervelt zich op een speelse manier naar boven. Informatieborden op de toren geven uitleg over de wegwerkzaamheden, de Ronde Hoep en de cultuurhistorie van de omgeving.

In het gebied rond de toren komt eerst een tijdelijke tuin met een bijentoren, bankjes, een speelheuvel met graafmachientjes en picknicktafels. Na afronding van de werkzaamheden aan de A9 in 2027 wordt de tuin uitgebreid met diverse soorten bomen waaronder fruitbomen met appels en pruimen. De bloemen in het kruidenrijke grasland bieden voedsel voor de bijen en andere insecten. De inrichting van het terrein is gericht op maximale biodiversiteit. Langs de Polderweg komt een speciaal pad om het terrein voor voetgangers toegankelijk te maken. Het Recreatieschap draagt zorg voor het dagelijks beheer en onderhoud van de toren en het omliggende groen.

Buurbouw

Buurbouw is een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, aannemer VeenIX en gemeente Ouder-Amstel. Buurbouw geeft meerwaarde voor de omgeving tijdens de bouw van grote infraprojecten. Bouwen veroorzaakt overlast maar biedt ook kansen. Want met een groot bouwproject als de A9 is er ineens van alles aanwezig: kilometers aan bouwhekken, allerlei materialen, zand en grond, bouwvakkers als potentiële klanten, stageplekken, een stoer decor en ervaring en nog veel meer. Buurbouw zoekt lokale initiatieven die we met dit project kunnen ondersteunen; een samenwerking tussen buurt en project.