Bouwbericht: weekendwerkzaamheden A9 Gaasperdammerweg

Van vrijdag 25 september 22:00 uur tot maandag 28 september 05:00 uur werkt IXAS dag en nacht op de A9 Gaasperdammerweg richting knooppunt Diemen. We werken voornamelijk op twee locaties: bij de Gooiseweg en bij knooppunt Holendrecht. Bij de Gooiseweg passen we de zuidelijke op- en afrit van de A9 aan. Bij knooppunt Holendrecht sluiten we de wegen aan op de tunnelbuis voor doorgaand verkeer richting knooppunt Diemen. We asfalteren ook de afrit naar de S111 Muntbergweg. (Zie voor locaties van de werkzaamheden afbeelding 1.) Voor de werkzaamheden zijn afsluitingen op de A9 nodig. Lees hier het volledige bouwbericht.

Op maandag 28 september is er een nieuwe situatie op A9, dan gaat de tunnelbuis voor doorgaand verkeer richting knooppunt Diemen open. Met dit bouwbericht informeren we u over de werkzaamheden, de hinder, de afsluitingen en de nieuwe wegsituatie.

Werkzaamheden Gooiseweg

Vanaf 28 september rijdt doorgaand verkeer richting Diemen door de Gaasperdammertunnel. Verkeer dat naar afrit 2 S112 Gooiseweg of afrit 1 S113 Weesp wil, rijdt nog over de huidige A9. Bij de Gooiseweg bouwen we op het dak van de tunnel en de huidige A9 een verkeersplein. Het verkeer op de A9 leiden we via de bestaande af- en oprit langs deze werkzaamheden. (Lees meer over de verkeerssituatie bij de Gooiseweg op pagina 3 van dit bericht en het informatieblad van Rijkswaterstaat.)

Tijdens het weekend passen we de bestaande op- en afrit van de Gooiseweg aan. In de nacht van vrijdag op zaterdag breken we bij de op- en afrit het asfalt van de Gooiseweg op. Daarna brengen we een laag zand en puin aan. Met een trilmachine drukken we de grond stevig aan. Dit werk loopt door tot in de nacht van zaterdag op zondag. Tenslotte werken we de weg af met drie lagen asfalt en witte wegmarkeringen.

In knooppunt Holendrecht sluiten we verbindingsbogen aan op de tunnelbuis voor doorgaand verkeer richting knooppunt Diemen. In de nacht van vrijdag op zaterdag verwijderen we met een freesmachine bestaand asfalt en zagen lussen in het wegdek. We breken dan ook een deel van de oude weg af. Op zaterdag en zondag asfalteren we. Zaterdag- en zondagavond plaatsen we een geleiderail en tot slot werken de weg af met witte markeringen.
We werken ook bij afrit 3 naar de S111 Muntbergweg. Deze afrit maken we helemaal af, zodat ook dit deel van het werk klaar is. We vullen de bermen aan met grond, plaatsen verlichting en een geleiderail.

Hinder

De werkzaamheden bij de Gooiseweg gaan dag en nacht door. Met name het opbreken van asfalt in de nacht van vrijdag op zaterdag zorgt voor geluidshinder.

Bij knooppunt Holendrecht zorgen het frezen en zagen op vrijdagnacht en het plaatsen van geleiderail op zaterdag- en zondagavond voor geluid in de omgeving.
De overige werkzaamheden geven minder hinder, maar zijn wel hoorbaar en zichtbaar.

Bij knooppunt Holendrecht zorgen het frezen en zagen op vrijdagnacht en het plaatsen van geleiderail op zaterdag- en zondagavond voor geluid in de omgeving.
De overige werkzaamheden geven minder hinder, maar zijn wel hoorbaar en zichtbaar.

Afsluitingen

Voor de werkzaamheden zijn wegafsluitingen noodzakelijk (zie afbeelding 2):

  • Van vrijdag 25 september 22:00 uur tot maandag 28 september 05:00 uur is de A9 Gaasperdammerweg richting knooppunt Diemen, inclusief alle op- en afritten afgesloten tussen knooppunt Holendrecht en knooppunt Diemen. Verkeer wordt omgeleid via de A2/A10-Oost/A1
  • De Gooiseweg is in deze periode in beide richtingen afgesloten tussen de Karpeldreef en de Langbroekdreef. Verkeer wordt omgeleid via de Langbroekdreef/Kromwijkdreef. De routes worden met gele borden aangegeven.
  • De oprit vanaf de Gooiseweg naar de A9 richting Holendrecht is afgesloten. Verkeer kan gebruik maken van de oprit aan de Muntbergweg. Vanuit knooppunt Diemen is de afrit naar de Gooiseweg wel beschikbaar.

Nieuw verkeerssituatie en afsluiting Gooiseweg

Derde tunnelbuis open

Vanaf maandag 28 september is er een nieuwe situatie op de A9 Gaasperdammerweg. Doorgaand verkeer richting Hengelo, Groningen en Almere rijdt via de hoofdrijbuis van de Gaasperdammertunnel. Lokaal verkeer met een bestemming in Amsterdam Zuidoost rijdt over de huidige A9. Op de A2 richting Amsterdam gaat de nieuwe afrit 3 naar de S111 Muntbergweg open. De nieuwe situatie ziet u op de afbeelding hieronder. Bekijk ook de animatie op bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl.

Gooiseweg 8 weken afgesloten t.h.v. A9

Vanaf maandag 28 september bouwen we in acht weken het verkeersplein op het dak van de tunnel. Hiervoor verwijderen we de hulpbrug die over de tunnel ligt waardoor de noord-zuidverbinding via de S112 Gooiseweg acht weken niet toegankelijk is.

In deze acht weken verlagen we aan de zuidkant van de tunnel de Gooiseweg, zodat deze aansluit op het lagergelegen tunneldak. Op het dak bouwen we een compleet verkeersplein waar de op- en afritten van de tunnel en de Gooiseweg op aansluiten.

Voor de werkzaamheden zijn afsluitingen noodzakelijk

  • Van maandag 28 september 05:00 uur tot maandag 5 oktober 05:00 uur is de S112 Gooiseweg in twee richtingen afgesloten tussen de Langbroekdreef en de noordkant van de tunnel. In deze periode zijn ook de af- en oprit S112 van A9 richting Diemen dicht. De af- en oprit van A9 richting Holendrecht zijn open naar en van Bijlmermeer.
  • Van maandag 5 oktober 05:00 uur tot maandag 23 november 05:00 uur is de Gooiseweg dicht ter hoogte van Gaasperdammertunnel. Alle op- en afritten bij de S112 zijn open.

Weggebruikers worden omgeleid via de Karspeldreef, Kromwijkdreef, Langbroekdreef, Huntumdreef, Meerkerkdreef, Meibergdreef en Muntbergweg.

23 november tunnel en verkeersplein klaar

Op maandag 23 november zijn het verkeersplein en de tunnel klaar en rijdt al het verkeer door de A9 Gaasperdammertunnel. Over deze laatste fase ontvangt u dit najaar meer informatie.
Rijkswaterstaat verbreedt de A9 naar vijf rijstroken per rijrichting en een wisselstrook. De extra rijstroken zorgen ervoor dat de doorstroming verbetert, en daarmee de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad. Ongeveer 3 km van de A9 Gaasperdammerweg komt in een tunnel. Dit zorgt voor schonere lucht en minder geluid in de woonwijken langs de tunnel. Bovenop het dak van de tunnel komt een groot park dat de wijken in Amsterdam Zuidoost met elkaar verbindt.Lees hier het bouwbericht van IXAS.