Bovenbouwklassen van basisschool uit Amstelveen op bezoek bij de A9BAHO

Op dinsdag 5 maart waren drie bovenbouwklassen van basisschool De Pioniers uit Amstelveen op bezoek bij de bouwkeet van aannemer VeenIX. De klassen kregen les over wat er allemaal komt kijken bij het verbreden en verdiept aanleggen van een snelweg. ‘De kinderen waren goed voorbereid, ze hadden al wat beeldmateriaal op school bekeken en dat kon je merken’, aldus Jara Brinkman van aannemer VeenIX.

Jara: ‘Via de gemeente kregen we het verzoek van basisschool De Pioniers of ze een keertje langs mochten komen om meer uitleg te krijgen over het werk. Zowel Rijkswaterstaat als wij waren gelijk enthousiast. Enerzijds vinden wij het belangrijk om kinderen kennis te laten maken met en te interesseren voor de bouw want we hebben ze in de toekomst hard nodig. Anderzijds is dit voor ons weer een mooie kans om nog meer bewoners van Amstelveen te informeren over de verbreding en verdiepte aanleg van de A9. Hopelijk vertellen de kinderen thuis iets over hun bezoek aan het project.

Verschillende beroepen

Naast Jara, stond Alexander Goes van Rijkswaterstaat voor de klas. Ze vertelden de kinderen onder andere over waarom de snelweg verbreed en verdiept wordt, de verschillende beroepen die nodig zijn om de werkzaamheden aan de A9 uit te voeren en welke stappen je moet nemen om een viaduct te bouwen. Alexander: ‘Ik was soms echt verrast over de vragen die de kinderen stelden. Hele relevante en logische vragen zoals waar het verkeer moet rijden als we de verdiepte bak bouwen, hoe je een bypass bouwt en hoe lang we nog nodig hebben. Het leeft echt bij deze kinderen’.

(tekst gaat door onder de afbeelding)

Eén van de twee ontwerpen van bruggen en viaducten van de leerlingen van De Pioniers.

Richard Bloos, onderwijzer van groep 8: ”Op school besteden we veel aandacht aan maatschappelijke organisaties met wereldoriëntatie. Voor het thema ‘Inrichten van je eigen omgeving’ dachten we meteen aan het viaduct bij de A9. Op school zijn we nu ook bezig met het ontwerpen van een brug en de diverse constructies die daarbij horen. Ontzettend leuk om te zien hoe dit nu samen komt!”

Schrijfopdracht

Aan het einde van de les stond een schrijfopdracht op de planning: vlakbij woningen worden vanaf 18 maart damwanden ingetrild. Schrijf een brief om de bewoners te informeren over de werkzaamheden. De kinderen gingen in groepjes enthousiast aan de slag. Helaas was er te weinig tijd om de resultaten klassikaal te bespreken, dus gingen de brieven mee naar school om ze daar te bespreken met elkaar.

 

Eén van de twee ontwerpen van bruggen en viaducten van de leerlingen van De Pioniers.