Burgerspad in Almere beste ‘OM-weg van Nederland’

Op initiatief van Rijkswaterstaat, de gemeente Almere en bouwcombinatie SAAone hebben leerlingen van het Arte College uit Almere Poort de beste ‘OM-weg’ van Nederland bedacht. Vanwege de verbreding van de A6 zijn tot augustus 2016 gelijktijdig twee fietstunnels afgesloten in het Kromslootpark in Almere. Hierdoor moeten met name veel scholieren omfietsen. Als op maandag 2 maart 2015 het Guilmetpad wordt afgesloten, gaat de beste omweg van Nederland open voor publiek.

3 mogelijkheden

Door de weguitbreiding van de A6 bij Almere zijn van maart 2015 tot augustus 2016 de fietstunnels op het Dunloppad en het Guilmetpad in het Kromslootpark gelijktijdig afgesloten. Om de A6 te kunnen kruisen hebben fietsers de keuze uit drie mogelijkheden, namelijk de Poortdreef, de Havendreef en het Burgerspad.

Burgerspad

Rijkswaterstaat is samen met bewoners van de wijk De Velden, de gemeente Almere en bouwcombinatie SAAone op pad gegaan om te kijken wat de beste ‘OM-weg’ zou kunnen zijn. Van de drie opties bleek het Burgerspad de beste, hoewel ook deze nog verbeterpunten had. Rijkswaterstaat is bezig op de ‘OM-weg’ goede verlichting aan te brengen. De gemeente Almere heeft planten gesnoeid voor een betere sociale veiligheid. En als het vriest wordt er gestrooid.

Beste omweg van Nederland

Daarnaast zijn leerlingen van 5 VWO van het Arte College in samenwerking met Rijkswaterstaat, gemeente Almere, SAAone en een social designer aan de slag gegaan om die Burgerspad-omleidingsroute om te toveren tot ‘de mooiste, en meest bijzondere ‘OM-weg’ van Nederland’.

Verkeerles

Een week lang kregen de leerlingen van 5 VWO les over wat er bij komt kijken als je een weg en fietstunnels gaat verbreden, waarmee je verkeerstechnisch gezien rekening moet houden en hoe je fietsers en omgeving het beste informeert over de werkzaamheden en omleidingen. Ook was er veel ruimte om creatief aan de slag te gaan met ontwerpen om de ‘OM-weg’ tot een aantrekkelijke omleidingsroute maken.

Verkeersbordengallerij

Na een week leren en brainstormen, presenteerden de leerlingen hun plannen aan Rijkswaterstaat, SAAone en gemeente Almere: langs de ‘OM-weg’ worden fietsers verrast door een verkeersbordengalerij, vol met humor. Benieuwd naar de creatieve omleidingsroute? De ‘OM’-weg is open vanaf 2 maart. De eerste 1.000 fietsers ontvangen bovendien iets lekkers.

 

omweg kromslooterpark