De A9 als een rode draad door het leven van Dick Huijer

Dick Huijer (1960) was chauffeur van de burgemeester van Amstelveen. Bij iedere opening, huldiging of herdenking was Dick op de achtergrond aanwezig. Zo zag hij veel veranderen in Amstelveen, waaronder het wegennet rondom en binnen de stad.

Tegenwoordig werkt Dick op het beeldarchief van de gemeente, waar hij de beeldbank van historische foto’s en video’s beheert. Op het moment van interviewen is hij toevallig net klaar met het monteren van een video over de aanleg van de A9 en het viaduct van de Amsterdamseweg, eind jaren zestig.

Dick: “Omdat de A9 momenteel in het nieuws is door de veranderingen die er nu weer komen, en wij die filmbeelden hadden, wilden wij dat in deze tijd gaan delen. Leuk om zo in die historie te duiken. Zo reed ik gisteren nog onder het viaduct bij de Sint Annakerk, en toen vielen me ineens de betonnen liggers op aan de onderkant. In de film zit namelijk een stukje over de bouw van het viaduct, waarbij je ziet dat die betonnen structuren neergelegd worden.”

Annakerk

Dick heeft wel jeugdherinneringen aan de weg, die toen nog Rijksweg 6 heette. “Wij gingen vroeger altijd met de auto naar Joegoslavië. Dan reed je ook een stuk over de A9. Op een gegeven moment moest je dan bij Ouderkerk aan den Amstel over een Baileybrug. Dat tak-tak-tak geluid van het staal was een spektakel als kind, en typerend voor onze jaarlijkse vakantiereis. En op de weg terug, als je de Sint Annakerk zag staan langs de A9, dan wist je dat je bijna thuis was!” Er was ooit sprake van dat de Sint Annakerk gesloopt zou worden ten bate van de A9, maar dat ging uiteindelijk niet door. “Gelukkig maar, want de Annakerk is een iconisch beeld van Amstelveen.”

Ook aan de aanleg van knooppunt Rottepolderplein, begin jaren zeventig, heeft de Haarlemmer warme herinneringen. “Toen Rottepolderplein werd aangelegd was dat voor ons als jeugd in Haarlem-Oost een soort speelterrein. Voor het aankomende viaduct werden bergen van zand geplaatst, waardoor het een heerlijke speelplek was met bouwmaterieel, zoals kruiwagens. Daar waren we vaak aan het spelen.”

Dichtslibben

In 1986 gaat Dick bij de gemeente Amstelveen werken, als chauffeur. De A9 gaat zo in (en náár) zijn werk een grote rol spelen. “Ik heb de A9 sindsdien helemaal scheef gereden in mijn tijd als chauffeur van de burgemeester. En omdat ik in Haarlem woon, reed ik er dagelijks overheen. Je ziet het dan steeds drukker worden op de weg. Waar het eerst 20 minuten duurde om op mijn werk te komen, werd dat een halfuur. Je zag het gewoon dichtslibben. Rijkswaterstaat is dat niet ontgaan, en is gaan verbreden. Maar die oplossing was vaak van korte duur. Na een jaar slibte het weer dicht.”

Dick (tweede van rechts) naast burgemeester Kamphuis en zijn dienstauto.

Dick (tweede van rechts) naast burgemeester Kamphuis en zijn dienstauto.

Druk

“Als ik de burgemeester naar Den Haag moest rijden, was het altijd gokken of het vol stond bij de afslag naar de A4 bij Badhoevedorp. Je kon wel een stuk afsnijden via de dienstweg van Schiphol. Dat werd vaak gedaan, maar dan reed je al snel te hard. Mijn taak was het om de burgemeester op tijd van A naar B te brengen. Er was nog geen navigatie, dan sta je wel eens in de file met een nerveuze burgemeester achterin. Dat leverde ook wat werkdruk op.

Verademing

Later kreeg je de omlegging van de A9 bij Badhoevedorp, dat was een verademing. Dat was zo’n waanzinnige weg geworden, dat reed zo lekker, met goed overzicht. Naar Hoofddorp kon je ineens wijdte ervaren als chauffeur. En het was dichtbij Schiphol, dat vind ik altijd mooi om te zien. Heerlijk als dit voor altijd blijft, dacht ik toen. Maar ook daar kreeg je weer files. Met de tijd kwamen de knelpunten weer naar voren.”

Rode draad

Vanaf 2011 had de burgemeester geen eigen chauffeur meer, en zo verviel Dicks functie. Toen kreeg hij een andere baan bij de gemeente, op het beeldarchief, waar hij tien jaar later nog steeds werkt. “Door corona kon ik ook thuis gaan werken. Dat was wel lekker, niet meer in de file. Een keer in de week ga ik nog naar het gemeentehuis. Dan is het lekker doorrijden. En ik werk met veel plezier voor de beeldbank. Nu dus weer aan een film over de A9. Zo kun je wel zeggen dat de die weg als een rode draad steeds weer terugkomt in mijn leven.” Hoe kijkt Dick naar de aanstaande werkzaamheden van de A9? “Er worden nu wat bomen gekapt en straks is het ook weer heel weids. En er moet een park bovenop komen, begreep ik. Ik ben erg benieuwd hoe dat eruit gaat zien!”