Heiproeven in Amstelveen

Voorafgaand aan de verbreding van de A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht en de verdieping van de A9 in Amstelveen laat Rijkswaterstaat heiproeven uitvoeren. Voor de werkzaamheden aan de rijksweg zijn tussen 2020 en 2024 funderingswerkzaamheden nodig. Rijkswaterstaat wil tijdens het project de hinder voor de omgeving wat betreft geluid en trillingen waar mogelijk beperken. Ook moet gezorgd worden dat de constructies gebouwd worden op een stevige en vaste grondlaag, in plaats van bijvoorbeeld op een zachte veenlaag.

Bij de heiproeven worden palen in de grond aangebracht, soms tot wel 25 meter diepte. Per locatie vinden verschillende funderingstechnieken plaats. Geluid en trillingen worden met meetapparatuur in kaart gebracht. De uitkomsten van de proeven kunnen aanleiding zijn om voorwaarden mee te geven aan de aannemer. Een uitkomst kan bijvoorbeeld zijn dat een bepaalde techniek niet mag worden toegepast of alleen op bepaalde tijdstippen. In april en mei 2018 worden de heiproeven uitgevoerd op twee locaties langs de A9, bij het Keizer Karel College (KKC, locatie 1 op het kaartje) en de voormalige toerit 4 vanaf de Burgemeester Boersweg naar de A9 (locatie 2).

Impact omgeving

De proeven kunnen geluids- en/of trilling overlast geven en hebben beperkt impact op het verkeer; er kan korte tijd hinder zijn bij de aanvoer van materieel. Er wordt gewerkt tussen 07.00 en 19.00 uur. Voorafgaand aan de heiproeven laat Rijkswaterstaat bouwkundige vooropnamen maken van enkele panden in de directe omgeving

 

Keizer Karel College

Bij het KKC wordt gewerkt in de meivakantie, van 27 april tot en met 11 mei. De school blijft bereikbaar. Het westelijk deel van de parkeerplaatsen op het terrein van het KKC is dan tijdelijk buiten gebruik. Parkeren kan op het naastgelegen parkeerterrein ‘Oude Dorp’ en op de Ouderkerkerlaan. De proeven hebben beperkt impact op het verkeer; er kan korte tijd hinder zijn bij de aanvoer van materieel.

 

Voormalige toerit 4

De werkzaamheden nabij de voormalige toerit 4 vinden plaats tussen medio april en eind mei. Er wordt gewerkt in de berm tussen het talud van de A9 en de voormalige toerit.