Informatiebijeenkomsten A9 Gaasperdammerweg druk bezocht

Het Planetarium in Amsterdam Zuidoost is afgelopen twee weken het decor geweest voor informatiebijeenkomsten over de A9 Gaasperdammerweg. Maar liefst 400 omwonenden luisterden tijdens 2 avonden en 1 middag naar de presentaties van de plannen van Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie IXAS.

Presentatie Rijkswaterstaat

Lammert Postma (omgevingsmanager Rijkswaterstaat) ging van start met een presentatie over de weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere en vertelde over de stand van zaken van de verleggingen van de kabels en leidingen, het voorkomen van schade, de kansen die dit project meebrengt voor Amsterdam Zuidoost en de wijze waarop bewoners de komende tijd worden geïnformeerd. Klik voor de presentatie van Rijkswaterstaat.

Presentatie IXAS

Vervolgens nam Malou van der Pal (omgevingsmanager IXAS) het stokje over. Zij had een uitgebreid verhaal over de aanpak van IXAS. Wat is de planning van de werkzaamheden voor het 9 kilometer lange traject tussen knooppunt Holendrecht en Diemen? Welke hinder brengt dit mee voor omwonenden? Welke fietsroutes kunnen gebruikt worden tijdens de werkzaamheden? Dit kwam allemaal aan bod. Ook was er aandacht voor de vaste routes voor het bouwverkeer zodat woonwijken straks zo min mogelijk hinder ondervinden. Klik voor de presentatie van IXAS.

Minder ruimte nodig voor aanleg tunnel

Nieuw tijdens de informatiebijeenkomst was het bericht dat er minder ruimte nodig is voor de aanleg van de tunnel dan eerder bedacht. Door het plan van IXAS komt er geen tijdelijke weg naast de A9 bij Nellestein. De bouw vindt deels binnen de bestaande geluidschermen plaats. Bij de spoorkruising Amsterdam-Utrecht en bij de Gaasp (vanaf de metrolijn) maken we bypasses.

Bewonersvragen

Bewoners hebben verschillende vragen gesteld. De vragen gingen onder meer over luchtkwaliteit bij de tunnelmonden, de bomenkap en groencompensatie en de toegankelijkheid van het park voor minder validen. Om ruimte te maken voor de werkzaamheden worden vanaf eind februari en begin maart bomen bij de spoor- en metrokruising verwijderd. Samen met het stadsdeel wordt gekeken waar de nieuwe beplanting komt als de vernieuwde A9 is opgeleverd.

Meer informatie

IXAS start in augustus dit jaar met de grote werkzaamheden. Rijkswaterstaat organiseert de komende jaren 1 of 2 keer per jaar bewonersbijeenkomsten om omwonenden te informeren over de werkzaamheden en om vragen te beantwoorden. Houd het online bezoekerscentrum in de gaten voor al het nieuws!