Intrekken 700 m waterleiding Kelbergenpad met 10 telekranen

Een waterleiding van maar liefst 700 m wordt op 28 augustus de grond ingetrokken onder de A9 door, nabij het Kelbergenpad. Omdat de waterleiding onder een bepaalde hoek het boorgat in moet, wordt de leiding met behulp van 10 telekranen over de Karspeldreef gehesen. Het verplaatsen van kabels en leidingen zijn voorbereidende werkzaamheden voor de verbreding van de A9 Gaasperdammerweg.

Boorgat van 1 meter doorsnee

De afgelopen week heeft aannemer Visser & Smit Hanab de boring voor de waterleiding nabij het Kelbergenpad uitgevoerd. Vanuit de wijk Nellestein is een holle ruimte onder de A9 door geboord, waarna de boor in de wijk Kelbergen boven is gekomen. Door zogenaamde ruimslagen, waarbij de boor heen en terug gaat, is het boorgat steeds ruimer gemaakt. Dit proces is herhaald, totdat genoeg ruimte is gecreëerd om de leiding van 1 meter doorsnede in te trekken.

Tien telekranen

Vervolgens is de waterleiding is in de wijk Kortvoort over een lengte van 700 meter uitgelegd en aan elkaar gelast. Vandaag, 28 augustus, wordt de waterleiding vanuit de wijk Kelbergen gekoppeld en door de holle ruimte onder de A9 doorgetrokken. Omdat de waterleiding onder een bepaalde hoek het boorgat in moet, wordt de leiding met behulp van 10 telekranen over de Karspeldreef gehesen.

Omleiding

Om veiligheidsoverwegingen is de Karspeldreef vandaag voor verkeer afgesloten en is een omleidingsroute ingesteld. De werkzaamheden worden naar verwachting in de avond afgerond. Dit is de eerste van de twee grote waterleidingen die onder de A9 wordt geboord. De tweede leiding wordt eind volgende week ingetrokken.

Bekijk ook de overige foto’s.