Komende zomer hinder rond Amsterdam door werkzaamheden

Naast de werkzaamheden aan de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht, werkt Rijkswaterstaat komende zomer ook aan diverse andere projecten in en rond Amsterdam. Het doel is om onze infrastructuur in goede conditie te brengen, te houden én toekomstbestendig te maken. Deze werkzaamheden kunnen leiden tot forse extra reistijd voor de weggebruiker.

Aan de noordkant van Amsterdam worden op verschillende locaties groot onderhoud en renovatiewerkzaamheden uitgevoerd. Dit doen we in de zomermaanden omdat er dan minder verkeer op de weg is waarmee de hinder minder groot is dan in drukkere periodes. Ten zuiden van Amsterdam zijn twee grote projecten in uitvoering die deze zomer, maar ook de komende jaren veel hinder veroorzaken: A9 Badhoevedorp-Holendrecht en A10 Zuidasdok. De werkzaamheden zijn zo gepland dat er altijd één rijrichting van de Ring van Amsterdam (A10) beschikbaar is. De Ring is noodzakelijk voor de regionale verkeersafwikkeling en de bereikbaarheid van Amsterdam en de kop van Noord-Holland.

Het plannen van de werkzaamheden gaat in overleg met diverse wegbeheerders in de regio, ook zij hebben een onderhoudsopgave, en via het samenwerkingsverband Amsterdam Bereikbaar.

Overzicht werkzaamheden

  • A7 brug Purmerend. Van april tot september wordt de brug in de A7 bij Purmerend hersteld. Verkeer rijdt in beide richtingen over versmalde rijstroken met een snelheidsbeperking.
  • A9 wegverbreding Badhoevedorp-Holendrecht. Van vrijdag 31 mei tot maandag 3 juni is de A9, tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht in beide richtingen dicht. In het weekend van vrijdag 9 augustus tot maandag 12 augustus is de A9 in één richting dicht: vanaf knooppunt Badhoevedorp richting knooppunt Holendrecht. Tijdens beide weekenden wordt gewerkt aan en rondom de Schipholbrug en wordt op verschillende delen van de A9 geasfalteerd.
  • A10 Noord, geluidschermen. Halverwege 2024 wordt er gestart met het vervangen van de kapotte geluidschermen bij de A10 Noord. De werkzaamheden duren ongeveer een jaar. In die periode rijdt het verkeer over versmalde rijstroken met een snelheidsbeperking.
  • A10 Zuidasdok. Van vrijdag 28 juni tot maandag 1 juli is de A10 Zuid richting Utrecht dicht tussen knooppunt Badhoevedorp en afrit S108. Van vrijdag 12 juli tot maandag 15 juli is de A10 Zuid naar Schiphol afgesloten vanaf knooppunt Amstel tot oprit S108.
  • 2e Coentunnel. Van 19 juli tot 9 september wordt de brandwerendheid verbeterd in de 2e Coentunnel. Er wordt gewerkt in de wisselbuis. Verkeer kan gebruik maken van de doorgaande tunnelbuis die er naast ligt. De verwachte hinder zal beperkt zijn.
  • A10 Noord, Zeeburgerbruggen. Van 20 juli tot 9 september wordt er groot onderhoud uitgevoerd aan de Zeeburgerbruggen, tussen aansluiting Durgerdam en knooppunt Watergraafsmeer. Gedurende zeven weken werken we de eerste 3,5 week aan de buitenring richting Amsterdam-Noord. Daarna 3,5 week aan de binnenring richting Watergraafsmeer. Tijdens de werkzaamheden wordt verkeer geadviseerd om gebruik te maken van de Ring van Amsterdam.

(tekst loopt door onder de afbeelding)

Meer werkzaamheden na 2024

Ook na de zomer van 2024 staan er verschillende grote (onderhouds)werkzaamheden gepland in Noord-Holland. Zo vinden er in het najaar werkzaamheden plaats in het kader van Zuidasdok met gedeeltelijke afsluitingen van de A10 Zuid in verschillende weekenden. Ook in de zomer van 2025 werken we aan de 2e Coentunnel en voeren we groot onderhoud uit aan de A1, A4 en A10. Ook wordt er volop gewerkt aan de wegverbreding A9 Badhoevedorp-Holendrecht en in het kader van Zuidasdok aan de reconstructie van knooppunt de Nieuwe Meer (A10 Zuid).

Hoofdingenieur-directeur West-Nederland Noord Joost de Ruig: ‘Veel bruggen, tunnels, sluizen en viaducten zijn gebouwd in de jaren 50 en 60 en daarom aan groot onderhoud of vervanging toe. Om Noord-Holland nu en in de toekomst bereikbaar te houden worden de komende jaren veel werkzaamheden uitgevoerd. Vanzelfsprekend proberen we de hinder zo veel mogelijk te beperken. Helaas is het niet altijd mogelijk om werkzaamheden na elkaar uit te voeren. Door de grote opgave ontkomen we er niet aan.’

Goed voorbereid op weg

Weggebruikers moeten tijdens de uitvoering van de werkzaamheden rekening houden met verkeershinder. Het advies is daarom een reis goed voor te bereiden. Dit kan via de routeplanners van Rijkswaterstaat Verkeersinformatie en door gebruik te maken van actuele navigatiesystemen. Bij werkzaamheden die veel hinder opleveren adviseren we weggebruikers om anders te reizen of thuis te werken.