Ontmanteling LPG-installatie tankstation Kromwijkdreef

Het Total tankstation aan de Kromwijkdreef gaat weg. De Gaasperdammertunnel komt namelijk voor een groot deel op deze plek te liggen. Total verwijdert het tankstation zelf. Op 13 november wordt de autogasinstallatie door Total ‘afgefakkeld’. Mogelijk zijn er grote vlammen te zien.

Conform regels

Het affakkelen van de LPG-autogasinstallatie is gebonden aan strenge regelgeving en wordt aan de hand van protocollen uitgevoerd. De werkzaamheden worden onder volledig toezicht van een deskundig en erkend LPG-installateur uitgevoerd. Daarnaast worden de werkzaamheden verplicht aangemeld bij de brandweer.

Affakkelen

Allereerst wordt het ondergrondse reservoir van de LPG-autogasinstallatie leeggepompt door middel van een tankwagen die het resterende autogas transporteert naar een andere locatie. Daarna moet de LPG-autogasinstallatie volledig gasvrij gemaakt worden, voordat het veilig kan worden verwijderd. Deze werkzaamheden worden ook wel “affakkelen” genoemd. Hierbij wordt de installatie volledig én gecontroleerd gasvrij gemaakt met open vuur door middel van zogenaamde bedbrander. Deze bedbrander wordt afgeschermd door een stalen afscherming van ca. 1,50 m hoog.

Geen overlast

Het affakkelen geeft geen overlast voor de omgeving, maar in een relatief korte periode is het mogelijk dat vlammen met een hoogte van 3 meter zichtbaar zijn. De vlammen zullen in het begin blauw zijn en daarna overgaan in een gele vlam. Afhankelijk van de hoeveelheid autogas dat achtergebleven is in de installatie duren de werkzaamheden enkele uren.