Achttien meter hoog met 100 traptreden torent de woensdag geopende uitkijktoren boven het polderlandschap van de Rondehoep uit. Wethouder mevrouw Koek – Baks van Ouder-Amstel en Jet van Wijngaarden, bedenkster van de torennaam Het Poldernest, onthulden samen het informatiebord van de nieuwe toren.
Brassband Toeters en Bellen zorgde voor een muzikaal onthaal van alle genodigden, waaronder naambedenkster Jet en haar klasgenoten van de Jan Hekmanschool. Voorafgaand aan de opening genoot iedereen in de tent naast de toren van een honing- en kaasproeverijen van Imkervereniging Amstelland en de Boeren van Amstel.
Documentaire Rondehoep
Filmmaker Pim Giel gaf een presentatie over de vorderingen van zijn documentaire over de Rondehoep. De aanwezigen werden getrakteerd op een preview, waarna zangers Nikki Shoza de openingstune van de documentaire live vertolkte.
Beklimmen toren
Na de onthulling van het informatiebord met de nieuwe naam van de toren, konden alle aanwezigen de toren beklimmen om te genieten van het uitzicht. De toren biedt zowel zicht op de werkzaamheden aan de A9 Badhoevedorp-Holendrecht als op de historische Amstelscheg.
Permanent
Het oorspronkelijk tijdelijke uitkijkpunt zou na afronding van de wegwerkzaamheden weer verdwijnen. Stichting Beschermers Amstelland pleitte voor een permanente toren vanwege het uitzicht op het karakteristieke eeuwenoude open polderland en het weidevogelgebied. Recreatieschap Groengebied Amstelland, verantwoordelijk voor beheer, onderhoud en ontwikkeling van omliggende recreatiegebieden, zag een recreatieve en educatieve meerwaarde in de toren. Daarom is er een uitkijktoren met een permanent karakter gerealiseerd.
Toren met tuin
De open structuur van de toren past goed in het weidse landschap. Er is gekozen voor bouwen met robuuste materialen die tegen een stootje kunnen. De stalen wenteltrap wervelt zich op een speelse manier naar boven. Informatieborden op de toren geven uitleg over de wegwerkzaamheden, de Ronde Hoep en de cultuurhistorie van de omgeving.
In het gebied rond de toren is eerst een tijdelijke tuin aangelegd met bankjes, picknicktafels, een aantal speelplekken met zand en graafmachientjes en een insectenburcht voor onder andere solitaire bijen zoals de metselbij. In het voorjaar verschijnt er nog een educatieve honingenbijentoren, omdat verplaatsing van een bijenvolk niet mogelijk is in de winter. Na afronding van de werkzaamheden aan de A9 wordt de tuin uitgebreid met diverse soorten bomen waaronder fruitbomen met appels en pruimen. De bloemen in het kruidenrijke grasland bieden voedsel voor de bijen en andere insecten. De inrichting van het terrein is gericht op maximale biodiversiteit. Langs de Polderweg komt een speciaal pad om het terrein voor voetgangers toegankelijk te maken. Het Recreatieschap Groengebied Amstelland draagt zorg voor het dagelijks beheer en onderhoud van de toren en het omliggende groen.
Buurbouw
Buurbouw is een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, aannemer VeenIX en gemeente Ouder-Amstel. In opdracht van Rijkswaterstaat verbreedt aannemer VeenIX de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht. Naast het verbreden van de A9, wordt ook de leefbaarheid vergroot. Buurbouw creëert meerwaarde voor de omgeving tijdens de aanleg van de A9.. Bouwen veroorzaakt overlast maar biedt ook kansen. Want met een groot bouwproject als de A9 is er ineens van alles aanwezig: kilometers aan bouwhekken, allerlei materialen, zand en grond, bouwvakkers als potentiële klanten, stageplekken, een stoer decor en ervaring en nog veel meer. Buurbouw zoekt lokale initiatieven die we met dit project kunnen ondersteunen; een samenwerking tussen buurt en project.
Meer informatie over Uitkijktoren Het Poldernest lees je hier.