De uitkijktoren biedt zicht op de wegwerkzaamheden aan de A9 Badhoevedorp-Holendrecht. Daarnaast heeft het een informatieve en educatieve meerwaarde voor omwonenden en andere geïnteresseerden. Het doel van de uitkijktoren is om een plek te creëren waar bewoners van de gemeente Ouder-Amstel, evenals wandelaars en fietsers uit de omgeving, samen kunnen komen, genieten van het uitzicht en even kunnen uitrusten.
Buurbouw
De uitkijktoren is ontstaan uit een initiatief van Stichting Beschermers Amstelland. Buurbouw, een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, aannemer VeenIX en de gemeente Ouder-Amstel, streeft ernaar om tijdens de bouw van de A9 meerwaarde te creëren voor de omgeving. Buurbouw zoekt lokale initiatieven die met dit project ondersteund kunnen worden; een samenwerking tussen buurt en project. Het bouwen veroorzaakt overlast, maar biedt hiermee ook kansen, waarvan de uitkijktoren een mooi voorbeeld is.
Wat eerst een idee was voor een tijdelijk uitkijkpunt, is nu een duurzame en indrukwekkende uitkijktoren geworden die ook na de werkzaamheden aan de A9 zal blijven staan.
Poldernest
De toren is gebouwd van duurzaam Douglashout, dat door de invloed van zon, regen en wind in de loop der tijd zal vergrijzen, waardoor de toren opgaat in het landschap en wegvalt tegen de bomen. Er is staal gebruikt waar nodig, zoals voor de spiltrap. Hierdoor valt de trap minder op in het geheel van de toren, en komt het accent te liggen op de houten constructie.
De toren is 18 meter hoog, telt precies 100 traptreden en biedt prachtig uitzicht over het vogelreservaat dat zich in het midden van het landschap bevindt.
Biodiversiteit
Naast de toren is er veel aandacht voor het vergroten van de biodiversiteit. Zo is er een (tijdelijke) tuin aangelegd met veel groen en speciale planten. Na afronding van de werkzaamheden aan de A9 wordt de tuin uitgebreid met diverse soorten bomen, waaronder fruitbomen met appels en pruimen. De bloemen in het kruidenrijke grasland bieden voedsel voor bijen en andere insecten. De inrichting van het terrein is gericht op maximale biodiversiteit.
Naast de tuin is er ook een bijenburcht geplaatst op de plek waar een bijenhotel komt te staan.
Er komt een honingbijenhotel met een educatief doel. Door middel van luikjes en plexiglasplaten kun je het bijenvolk zien zitten. Door de hoge vlieg in- en uitlaat blijven bezoekers en bijen gescheiden. Hiermee geven we letterlijk een kijkje in het leven van een bij. Naast de honingbij hebben vooral wilde insecten en bijen het zwaar. Daarom hebben we een insectenburcht aangelegd, waar vooral de solitaire bij gebruik van zal maken. Het bijenhotel biedt een veilige schuilplaats voor bijen en bevordert de biodiversiteit in de buurt.
Feestelijke opening
Op 6 november was de feestelijke opening. Wethouder Paulette Koek en Jet, een leerling van de Jan Hekmanschool die de naam ‘Poldernest’ bedacht, hebben samen de naam onthuld. Met lokale hapjes en drankjes was het een heerlijke dag vol blije gezichten en gezelligheid.