Spoorbrug over de A1 wint Nationale Staalprijs

De nieuwe spoorbrug Muiderberg – ook wel de Zandhazenbrug genoemd verwijzend naar de bijnaam van de bewoners in deze streek – sleepte de Nationale Staalprijs 2018 in de wacht! De spoorbrug werd ontworpen en gebouwd in opdracht van het Schiphol-Amsterdam-Almere project A1/A6 Diemen – Almere Havendreef.

Volgens de jury

“Deze brug is een klasse apart met veel capaciteiten. Niet alleen is hier een dichtgeslibd verkeersgebied op de schop gegaan en opnieuw ingericht voor toekomstige generaties. Ook heeft de samenwerking tussen architect, constructeur en staalconstructiebedrijf geleid tot een bijzonder integraal doordacht ontwerp voor alle eindgebruikers. De boogbrug is tegelijkertijd opvallend en onopvallend door een terughoudende detaillering en slanke uitvoering. Door in één keer de meervoudige rijbanen te overspannen zonder hinderlijke tussenpijlers, is de veiligheid verhoogd en het aanzicht en doorzicht een plezier. De voortgang van de assemblage op de tijdelijke bouwplaats was eveneens een lust voor het oog. De transportcombinatie rijden, vijzelen en schuiven is een civieltechnisch hoogstandje op zich. We zijn niet zomaar de langste spoorbrug van Nederland rijker, maar ook de markering van ons logistiek vermogen dat vanuit de trein op het traject Amersfoort-Amsterdam in de avonduren een romantisch overmaat schetst van een typisch Nederlands vergezicht.”

 

De nieuwe spoorbrug is de eerste spoorbrug die in de staalkwaliteit S460 is uitgevoerd. Dit betekent een sterke reductie van de toe te passen grondstoffen. Hierdoor ontstond een lichtere brug, waardoor het mogelijk is geweest om de brug over de weg te transporteren.In het ontwerp is veel aandacht besteed aan de kans op trillen van de diagonalen. Bij de Zandhazenbrug is voor de bovenleidingsportalen een aanvullend element ontworpen voor de demping van trillingen.

Tweejaarlijkse bouwprijs voor projecten in staal

De Nationale Staalprijs bestaat sinds 1971 en wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan projecten in Nederland of in het buitenland, die geheel of gedeeltelijk in staal zijn uitgevoerd.