Spoorbrug op definitieve plek – A1 weer volledig beschikbaar

Nieuwe A1 richting Amersfoort sinds vanochtend open.

Vanochtend vroeg reden de eerste auto’s over de nieuwe A1 richting Amersfoort/Almere tussen knooppunten Diemen en Muiderberg. Het afgelopen weekend is er hard gewerkt aan de omzetting van de oude naar de nieuwe A1 via de nieuwe brug over het Amsterdam-Rijnkanaal en het aquaduct bij Muiden. Ook werd de oude spoorbrug gesloopt en de nieuwe spoorbrug op zijn definitieve positie geschoven. Het slopen van de oude spoorbrug duurde langer dan gepland. Ook de herstelwerkzaamheden aan het asfalt dat beschadigd werd door vallend beton, namen meer tijd in beslag. Inmiddels is de A1 richting Amsterdam weer volledig beschikbaar voor het verkeer.

Minister Schultz van Haegen: “Met de afronding van deze werkzaamheden is een belangrijke stap gezet voor een betere doorstroming van het verkeer bij het knooppunt Muiderberg/Muiden. Dit was een enorme klus voor Rijkswaterstaat en ProRail die in een paar dagen tijd geklaard is: een bijzondere prestatie.”

Nieuwe verkeerssituatie

Verkeer richting Amersfoort/Almere rijdt sinds vanmorgen vanaf de A9 naar de A1 over de nieuwe verbindingsboog over het Amsterdam-Rijnkanaal. Hiermee wordt knooppunt Diemen ontlast en rijdt verkeer vlotter van de A9 naar de A1. Op de A1 rijdt het verkeer richting Amersfoort/Almere nu over 5 rijstroken in plaats van 3, waarmee de bereikbaarheid verbetert. De nieuwe A1 voert het verkeer bij Muiden onder de Vecht door via het nieuwe aquaduct Vechtzicht. Ook verzorgingsplaats Honswijck is nu geopend op de nieuwe locatie.

Vanaf 26 september nieuwe A1 richting Amsterdam open

De nieuwe A1 richting Amsterdam gaat maandag 26 september open voor verkeer. Vandaag is direct een begin gemaakt met de sloop van de oude A1 richting Amersfoort en de voormalige verzorgingsplaats Honswijck langs deze route om ruimte te maken voor de nieuwe rijbaan richting Amsterdam. De nieuwe verbindingsboog van de A1 naar de A9 over de nieuwe brug over het Amsterdam-Rijnkanaal, gaat in de richting Amsterdam/Schiphol open in het voorjaar 2017. Tot die tijd rijdt verkeer nog via de huidige verbindingsboog van de A1 naar de A9. De P&R Muiden wordt later dit jaar verplaatst; Connexxion zet daarom vanaf maandag een pendeldienst in voor reizigers. (Meer informatie hierover op www.connexxion.nl)

De nieuwe spoorbrug op zijn plek

De nieuwe spoorbrug over de  A1  is maandagochtend omstreeks 5.30 uur op zijn definitieve plek geschoven. Komende dagen wordt er gewerkt aan het aansluiten van onder meer het nieuwe spoor en de bovenleiding op de brug met de reeds bestaande sporen. De uitloop van de sloopwerkzaamheden heeft vooralsnog geen invloed op de planning van ProRail. Als spoorbeheerder neemt ProRail de ‘Zandhazenbrug’, zoals hij gaat heten, op vrijdag 26 augustus in gebruik. De eerste NS-trein rijdt er dan om 12.39 uur overheen. Van de werkzaamheden (sloop oude spoorbrug en inschuiven nieuwe spoorbrug) is een timelapse-video gemaakt.