Uitwateringskanaal Vecht-Naardermeer feestelijk geopend

Het nieuwe uitwateringskanaal van het Naardermeer op de Vecht is klaar. Op woensdag 28 januari is het nieuwe kanaal feestelijk geopend. Het uitwateringskanaal tussen de Vecht en het Naardermeer zorgt voor de afvoer van het overtollige water van het Naardermeer. Dit water wordt geloosd op de Vecht. Bij te hoog water in de Vecht voert het uitwateringskanaal juist water af naar het Naardermeer.

Bijzonder kanaal

Door de weguitbreiding tussen Schiphol, Amsterdam en Almere en de bouw van de nieuwe Spieringbrug moest de laatste kilometer van het bestaande kanaal verplaatst worden. Aannemerscombinatie Dekker-Ooms heeft daarom een nieuw stuk kanaal aangelegd. Normaal gesproken gebeurt dat door een kanaal te graven, maar in dit geval zijn er dijken gebouwd waartussen het water stroomt. De oevers van het kanaal zijn onderdeel van een ecologische verbindingszone en bedoeld als leefgebied voor onder meer de bever, otter en ringslang.

Keersluis regelt waterpeil

Om het nieuwe kanaal op de Vecht aan te sluiten is een nieuwe keersluis gebouwd door Dekker-Ooms. De keersluis is een soort koker, opgebouwd uit stalen damwandplanken, met een betonnen bodem en een betonnen afdekking. Water stroomt door deze koker en daar bovenop loopt de Lange Muiderweg. Aan het einde van de koker zit een schuif, die in hoogte verstelbaar is. De schuif bepaalt de hoeveelheid water die door de sluis wordt afgevoerd. Zo wordt het waterpeil en de waterkwaliteit geregeld in het uitwateringskanaal, de Vecht en het Naardermeer.

Veel betrokken partijen

Bij de realisering van het uitwateringskanaal en de keersluis hebben een aantal organisaties samengewerkt. Namens alle partijen hebben wethouder Boland van de gemeente Muiden, hoofdingenieur-directeur Delpeut van Rijkswaterstaat, portefeuillehouder Van der Heijde van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, wethouder Eijking van de gemeente Weesp en projectmanager Brandsma van de provincie Noord-Holland het nieuwe kanaal geopend door gezamenlijk de keersluis open te draaien.