De 1,6 kilometer lange verdiepte ligging bouwen we in twee delen: eerst de noordelijke bak, vervolgens de zuidelijke bak. Afgelopen april zijn we gestart met de aanleg van de noordelijke bak. Zoals aangegeven op het overzicht van de bouw van de verdiepte ligging, die in de vorige brief was toegevoegd, verdelen we de locatie van de noordelijke bak in 17 delen, ook wel compartimenten genoemd. Dit doen we door het plaatsen van circa 5.000 damwanden. Daarna worden funderingspalen geboord en de bouwkuipen afgegraven. In deze update vertellen we waarom dit nodig is en wat dit voor de directe omgeving betekent.
Damwandwerkzaamheden
Inmiddels zijn we over de helft met de damwandwerkzaamheden voor de noordelijke bak. De komende maanden zijn we met name nog bezig tussen het Kazernepad en de Keizer Karelweg.
Planning en hinder
Dit betekent voor de bewoners rondom het Oude dorp, Elsrijk en de Ouderkerkerlaan een periode van soms forse geluids- en trillingshinder. De hevigheid aan hinder per damwandplank hangt af van de hardheid van de grond. Op sommige plekken gaan de damwanden makkelijker door de grond, op andere locaties valt het tegen en moeten we langer en harder trillen om de damwand op diepte te krijgen.
Naar verwachting zijn we eind dit jaar grotendeels klaar met de damwanden van de noordelijke bak. In 2024 brengen we alleen nog damwanden aan direct naast de Keizer Karelweg en op de plek waar nu oprit 5 ligt.
Aanbrengen funderingspalen
Wanneer de compartimenten rondom zijn gesloten met damwanden, zijn het waterdichte bouwkuipen. Dit betekent dat we kunnen starten met het aanbrengen van funderingspalen. In totaal brengen we voor de noordelijke bak circa 6.900 funderingspalen aan.
Planning en hinder
De funderingspalen worden geboord in plaats van geheid. Dit levert aanzienlijk minder geluids- en trillingshinder op voor de directe omgeving. We verwachten dan ook dat de overlast door het aanbrengen van de funderingspalen beperkt zal zijn. Ter hoogte van de Meandertorens, aan de oostkant, zijn we al gestart met het aanbrengen van de eerste palen.
Eerste laag grond afgraven bouwkuipen
De volgende stap is het afgraven van de bouwkuipen. Hierbij komt veel grond vrij. De bovenste laag is droge grond en graven we uit met een graafmachine. We voeren het vervolgens af over de weg met kiepwagens.
Planning en hinder
Komend najaar starten we met het afgraven van de droge grond. De grond wordt in twee richtingen afgevoerd:
- Afvoer droge grond westkant Keizer Karelweg (richting Schiphol): om de grond af te voeren, leggen we op dit moment aan de noordkant van de A9 een bouwweg aan, vanaf de Keizer Karelweg tot en met de Amsterdamseweg. De kruisingen van de bouwweg met het Kazernepad en de Amsterdamseweg worden voorzien van slagbomen en verkeerslichten om de veiligheid voor al het verkeer te waarborgen. Naar verwachting nemen we de bouwweg eind 2023 in gebruik. Tot die tijd rijden de kiepwagens over de ‘oude’ A9 aan de noordzijde, vanaf de Keizer Karelweg tot en met de Amsterdamseweg.
- Afvoer droge grond aan de oostzijde van de Keizer Karelweg (richting Amsterdam): op deze locatie wordt de droge grond afgevoerd vanaf het bouwterrein richting Amsterdam (over de A9). Deze bestaande route wordt op dit moment al ingezet voor bouwverkeer en af- en aanvoer van bouwmateriaal.
In totaal moet er 220.000 kuub worden afgegraven, wat elders in het project zoveel mogelijk wordt hergebruikt. Dat is hetzelfde als 88 keer een gevuld Olympisch zwembad. Dit betekent dat er op werkdagen, tussen 07.00 uur en 19.00 uur, af en aan kiepwagens rijden over bovengenoemde bouwwegen. Deze werkzaamheden duren naar verwachting tot het voorjaar 2024. Voor de direct omwonenden kan dit trillings- en geluidshinder opleveren door het zware verkeer.
Aanleg leidingen en diepere deel ‘nat’ uitgraven bouwkuipen
Voor het afgraven van het diepere deel, pompen we eerst water in de bouwkuip. Dat is nodig als tegendruk voor het grondwater, zodat de bodem niet openbarst als we dieper gaan graven. Het vullen van de bouwkuipen gebeurt met water uit de Amstel.
De afgegraven natte grond wordt afgevoerd naar de Grondbank van Amstelveen, gelegen aan de zuidkant van de A9 tussen afrit 4 en de Amstel. Voor het aanvoeren van water en afvoeren van de natte grond moeten we leidingen aanleggen vanaf de Amstel naar de verdiepte ligging en weer terug naar de Grondbank. Om drukke lokale wegen te kruisen, zoals de Beneluxbaan en de Burgemeester Boersweg, leggen we leidingbruggen aan. Het verkeer gaat dan onder de leidingbrug door.
Planning en hinder
Met de aanleg van de leidingen zijn we medio september gestart. Omdat we soms lokale wegen af moeten sluiten om veilig te werken, komt het voor dat we in de nacht of in het weekend werken. De geluidshinder voor de aanleg van de leidingen is beperkt. Bewoners in de directe omgeving ontvangen vooraf een brief als dit het geval is. Zie hieronder voor de route van de leidingen.
De verschillende stappen voor de bouw van de verdiepte ligging worden door elkaar heen uitgevoerd, maar per compartiment wel altijd in dezelfde volgorde. Dit betekent dat we bij het ene compartiment nog damwanden aanbrengen, terwijl we bij een ander compartiment (inmiddels bouwkuip) al funderingspalen boren.
In een volgende update informeren wij u over de volgende bouwstappen: de inzet van duikers in de bouwkuipen en het storten van onderwaterbeton dat 24 uur per dag door moet gaan. Tijdens het webinar en de inloopmarkt vertellen wij er wel al meer over.
Meer informatie
- Vragen over de werkzaamheden kunt u stellen via vragen@veenix.nl
- Meer informatie over de werkzaamheden aan de A9BAHO vindt u op deze website van Rijkswaterstaat
- Via deze pagina kunt u zich abonneren op de nieuwsbrief van het project
- Voor vragen of opmerkingen over het project kunt u contact opnemen met de landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat 0800-8002
- Ook bent u van harte welkom in Belevingscentrum Amstelveen InZicht, geopend op woensdag t/m vrijdag en iedere eerste zaterdag van de maand van 12.00 tot 17.00 uur. Amstelveen InZicht is gevestigd op Stadsplein 103 te Amstelveen, boven de bibliotheek.