Update werkzaamheden viaduct over Holendrechterzijweg

In opdracht van Rijkswaterstaat werkt aannemer VeenIX aan de verbreding van de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht (A9BAHO). De werkzaamheden aan de A9BAHO maken deel uit van de weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA). Met deze brief informeren wij u over werkzaamheden in uw directe omgeving.

Uitbreiding viaduct over Holendrechterzijweg

In 2024 slopen we de zuidkant van het viaduct over de A9 om ruimte te maken voor de bouw van een nieuw, breder viaduct. Om tijdens de sloop en herbouw, voldoende rijstroken voor het A9-verkeer te behouden, leggen we een tijdelijke hulpbrug aan de noordzijde van het huidige viaduct aan. Hierover wordt het verkeer richting knooppunt Badhoevedorp straks tijdelijk geleid. Deze tijdelijke hulpbrug ligt er voor een jaar.

Werkzaamheden verbreden zuidkant

Bouw fundering definitieve onderbouw viaduct over Holendrechterzijweg

Om de zuidzijde van het viaduct te verbreden, starten we met de fundering van de onderbouw van het nieuwe viaduct. De aanleg van de fundering begint op 14 augustus 7:00 uur en duurt tot en met de eerste week van september. In deze periode ontgraven wij een bouwkuip. In deze bouwkuip bouwen we de betonnen fundering van de middensteunpunten. Vervolgens vullen we de bouwkuip weer met zand.

Installatie tijdelijke hulpbrug

Om de tijdelijke hulpbrug te installeren, starten we ook daar met de fundering van de onderbouw van de tijdelijke hulpbrug. De aanleg van de fundering begint ook op 14 augustus 7:00 uur en duurt tot en met de eerste week van september. In deze periode brengen wij damwanden en vervolgens een paalfundering aan.

Vervolgens installeren wij de onderbouw van de tijdelijke hulpbrug en installeren we de brugdekken. Zie afbeelding 1 op de achterkant van deze brief voor meer informatie.

Wat merkt u ervan?

De werkzaamheden aan dit viaduct brengen geluids-, trillings- en verkeershinder met zich mee.

Geluids- en trillingshinder

Het intrillen van damwanden voor de fundering van de onderbouw van de tijdelijke hulpbrug zorgt voor forse geluids- en trillingshinder voor de directe omgeving. De overige werkzaamheden brengen nauwelijks tot geen geluids- en trillingshinder met zich mee.

Verkeershinder

Om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren, wordt de Holendrechterzijweg ter plaatse van de onderdoorgang bij de A9, afgesloten voor al het verkeer van maandag 14 augustus 7:00 uur tot en met half oktober. Zie afbeelding 1 op deze pagina voor meer informatie. Er zal bewegwijzering aanwezig zijn met de geadviseerde omleidingsroute. Voor fietsers en voetgangers is de omleidingsroute via het fietspad van de Amstelzijweg, voor gemotoriseerd verkeer is de omleidingsroute via de Amstelweg/Holendrechterweg.

Afbeelding 1: locatie van de werkzaamheden en overzicht verkeershinder

Meer informatie

  • Vragen over de werkzaamheden kunt u stellen via vragen@veenix.nl
  • Meer informatie over de werkzaamheden aan de A9BAHO vindt u op het online bezoekerscentrum van Rijkswaterstaat www.bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl
  • Via onderstaande QR-code kunt u zich abonneren op de nieuwsbrief van het project
  • Voor vragen of opmerkingen over het project kunt u contact opnemen met de landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat 0800-8002
  • Ook bent u van harte welkom in Belevingscentrum Amstelveen InZicht, geopend op woensdag t/m vrijdag en iedere eerste zaterdag van de maand van 12.00 tot 17.00 uur. Amstelveen InZicht is gevestigd op Stadsplein 103 te Amstelveen, boven de bibliotheek.