Verbreding fly-over knooppunt Holendrecht genomineerd voor Betonprijs 2019!

Haitsma Beton, onderaannemer van aannemerscombinatie IXAS, is met de verbreding van knooppunt Holendrecht bij Amsterdam genomineerd voor de Betonprijs 2019! De betonvereniging reikt de Betonprijs tweejaarlijks uit aan inspirerende, waardevolle en/of toekomstgerichte projecten. Het is een toonaangevende prijs in de betonsector.

Bij knooppunt Holendrecht bouwden we een nieuwe fly-over die de A9 verbindt met de A2 richting Utrecht. De twee bestaande verbindingsbogen over de A2 zijn uitgebreid met extra rijstroken waaronder een wisselbaan. Het uitdagende project is, samen met de renovatie van de Maastunnel in Rotterdam en de renovatie van het Innovation Powerhouse in Eindhoven, genomineerd in de categorie ‘Bestaande Bouw’.

Uitdaging

Ronald Koel, uitvoeringsleider bij IXAS: “In mijn werk stelden de verbredingen van de bestaande fly-overs in knooppunt Holendrecht mij wel voor een grote uitdaging. Er is voor gekozen om de fly-overs aan beide zijden te verbreden. Alleen de buitenkant verbreden was vanwege de symmetrie technisch en esthetisch niet mogelijk. De bestaande fly-overs moesten dus aan de binnen- en de buitenzijde worden verbreed, waarbij de verbredingen per fly-over verschilden.

Verder was de beschikbare constructiehoogte beperkt, waren de liggers krom en werden ze onder een hoek, 30 cm onder de flap van het bestaande viaduct geplaatst. Voor het inhijsen van de liggers moest de snelweg tijdelijk afgesloten. Dit geeft denk ik wel een beeld van de uitdaging. Met veel overleg is in goede harmonie met alle partijen, dit project heel succesvol verlopen. In mijn carrière heb ik nog niet meegemaakt dat we met prefab op deze manier bestaande fly-overs hebben verbreed en verstrekt. De nominatie is zeer verdiend!”

Jury Betonprijs 2019

De jury van de betonprijs bestaat uit professionals uit de bouwsector: Henri van der Kamp (juryvoorzitter) – Van Gelder Groep, Alfons van Woensel (Struyk Verwo Infra), Reinald Top (Zwarts Jansma Architecten), Dick van Klaveren (Rijkswaterstaat), Ronel Dielissen-Kleinjans (Mebin), Marten Klein (Ingenieursbureau Gemeente Amsterdam), Rudi Roijakkers (ABT Groep) en Aad van der Horst (TU Delft).

Bekendmaking winnaars

De prijsuitreiking van de Betonprijs 2019 vindt plaats tijdens de Betondag op donderdag 14 november in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Tijdens die dag wordt ook de winnaar van de Toekomstprijs bekend gemaakt. Voor deze prijs stemmen studenten op hun favoriet onder alle genomineerde projecten.