Wat en waarom park op Gaasperdammertunnel

Met de bouw van de Gaasperdammertunnel ontstaat ruimte op het dak van de tunnel. Op deze plaats krijgen omwonenden van de Gaasperdammerweg een park.

Aan de slag in 2020

Het park verbindt de wijken Bijlmer en Gaasperdam aan weerszijden van de Gaasperdammertunnel, terwijl die eerst gescheiden werden door de A9. Bovendien hebben de wijken rondom de A9 Gaasperdammerweg na opening van de  tunnel schonere lucht en minder geluidsoverlast. In 2020 zijn we gestart met de aanleg van het park.

Park op het dak in vogelvlucht

Drainage

Hoe zorgen we ervoor dat er bomen en planten kunnen groeien op het dak van de tunnel? En dat mensen er kunnen wandelen, fietsen, spelen en genieten van extra groen. Bomen hebben water, zuurstof en voeding nodig. Daarom bestaat de bodem van het park straks uit drie lagen. Zo krijgt begroeiing genoeg water, maar ook weer niet te veel bij hevige regenbuien.

Interactieve kaart

Voor de A9 Gaasperdammerweg is een nieuwe interactieve kaart gelanceerd. De kaart laat de omgeving van de A9 Gaasperdammerweg zien van nu (2018), straks als het park op het tunneldak klaar is (2021) en met de bouwvelden die de gemeente Amsterdam in de toekomst wil gebruiken om woningen te bouwen. Op de kaart zie je een impressie van het park op het tunneldak zoals dat in 2021 wordt opgeleverd door Rijkswaterstaat.

Definitief ontwerp

Het ontwerp voor de inrichting van het park is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de gemeente Amsterdam en betrokken bewoners. Benieuwd naar het definitieve ontwerp van het park op het dak? Bekijk dan deze tekening van aannemerscombinatie IXAS. (Ook beschikbaar in PDF).