In beeld: werkzaamheden A9 Badhoevedorp – Holendrecht juni 2022

In juni is er weer hard gewerkt aan de A9 tussen knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht. Onder andere aan de Schipholbrug en aan de bouw voor het tijdelijk viaduct van de Keizer Karelweg. 

Schipholbrug

Om aan de Schipholbrug te kunnen werken, moet aannemer VeenIX vier tijdelijke werkplatformen bouwen in het water van de Ringvaart. Die platformen rusten op palen die momenteel geplaatst worden. Die palen worden schuin geplaatst. Wanneer de paal schuin staat, is het grondoppervlak onder de paal groter en kan het geheel meer kracht opnemen. Dat vergroot de stabiliteit van de constructie.

 

De Schipholbrug wordt naar beide kanten toe verbreed. Dit gebeurt eerst aan de zuidkant en daarna aan de noordkant. Het verkeer zal al gedurende de bouw over de uitbreiding aan de zuidzijde rijden. Zo ontstaat ruimte om aan de noordkant van de brug te werken. Het verkeer rijdt dan tijdelijk met zes rijstroken over de nieuwe zuidelijke uitbreiding en over het zuidelijke bestaande dek. In juni is gestart met het plaatsen van de palen waarop de verbreding aan de zuidzijde komt te rusten.

Keizer Karelweg

Eind juni startte VeenIX op de Keizer Karelweg met het westelijke middensteunpunt van het toekomstige tijdelijke viaduct. Daar zijn grote stalen buizen de grond in geboord. Deze methode geeft minder overlast dan het heien van palen.