Diverse nachtelijke werkzaamheden aan de A9

In opdracht van Rijkswaterstaat werkt aannemer VeenIX aan de verbreding en verdiepte aanleg van de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht (A9BAHO). De werkzaamheden aan de A9BAHO maken deel uit van de weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA). Met deze brief informeren wij u over werkzaamheden in uw directe omgeving.

Geluidsschermen vervangen

Van vrijdag 27 oktober tot en met zondag 29 oktober verwijderen we de oude geluidsschermen aan de noordkant van de A9 tussen de Beneluxbaan en de Burgemeester Boersweg, en plaatsen we tijdelijke geluidsschermen terug. We moeten ruimte maken voor de uitbreiding van de A9 aan de noordkant. Op afbeelding 1 op de volgende pagina vindt u de exacte locatie van de werkzaamheden. Medio 2025 worden de definitieve geluidsschermen geplaatst.

Werkzaamheden in detail

  • Voorafgaand aan de werkzaamheden in het weekend brengen wij doordeweeks aan de zuidzijde van de A9 bij afrit 4 vangrails aan. Dit voeren wij uit over tussen 7.00 uur en 19.00 uur.
  • Vanaf vrijdag 27 oktober 21.00 verwijderen wij de oude vangrails (rood gemarkeerd).
  • Op zaterdag 28 oktober tussen 7.00 uur en 19.00 uur verwijderen wij de oude geluidsschermen (rood gemarkeerd).
  • Vanaf zaterdag 28 oktober 19.00 tot zondag 29 oktober 7.00 uur plaatsen wij de nieuwe tijdelijke geluidsschermen (groen gemarkeerd). We werken in de nacht omdat de A9 dan al (deels) is afgesloten. Hierdoor kunnen wij deze werkzaamheden veilig uitvoeren zonder extra verkeershinder te veroorzaken.
  • In de week van maandag 30 oktober van 7.00 uur tot 19.00 uur, slopen we de resterende geluidsschermen (blauw gemarkeerd).

Wat merkt u hiervan?

Geluidshinder

Het slopen van geluidsschermen en vangrails gaat gepaard met geluidshinder. Het plaatsen van de nieuwe tijdelijke geluidsschermen gaat gepaard met matige hinder. Met name het plaatsen van de barriers (materieel op het asfalt) kunt u merken.

Afbeelding 1: details van de werkzaamheden

Toekomstige werkzaamheden voor deze omgeving

Op dezelfde locatie blijven wij tot medio 2024 actief met het uitvoeren van grondwerkzaamheden. We leggen extra lagen zand aan (voorbelasting) om in de toekomst de noordkant van de A9 te kunnen verbreden. Dit zorgt voor meer activiteit, zoals zandtransport, op deze locatie. Deze werkzaamheden gaan niet gepaard met geluids- en of trillingshinder.

Plaatsen tijdelijke leidingbrug oprit 4 richting Holendrecht

Van vrijdag 27 oktober 20.00 uur tot zaterdag 29 oktober 8.00 uur plaatsen wij een leidingbrug over oprit 4 Ouderkerk aan de Amstel richting Holendrecht. Een leidingbrug bestaat uit palen (steunpunten) waar de leidingen op komen te liggen over de weg heen. Onderaan deze brief kunt u lezen waarom een leidingbrug nodig is en ziet u op afbeelding 2 de locatie van de leidingbrug. We werken in de nacht omdat de A9 dan al (deels) is afgesloten. Hierdoor kunnen wij deze werkzaamheden veilig uitvoeren zonder extra verkeershinder te veroorzaken. Portaalwerkzaamheden Begin oktober hebben we het laatste deel van de fundering aangebracht voor een portaal. Zie locatie op afbeelding 2 op de volgende pagina voor de locatie. Portalen zijn de witte constructies boven de snelweg waar onder andere de bebording aan hangt. Van vrijdag 27 oktober 19.00 uur tot zaterdag 28 oktober 7.00 uur plaatsen we de zijkant, steunpunten en de bovenkant van het portaal. De werkzaamheden vinden plaats in de nacht, onder andere in verband met het transport van de portaalonderdelen. Zie afbeelding 2 voor de locatie van het portaal.

Wat merkt u ervan?

Geluids- en trillingshinder

  • Het plaatsen van het portaal en de leidingbrug doen we in de nacht. Omdat er weinig andere omgevingsgeluiden zijn, verwachten we dat dit goed hoorbaar is (materiaal op materiaal).
  • Er is verlichting nodig om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren. Hier kunt u mogelijk hinder van ervaren.

Oktober en november: verkeershinder A9 en op- en afritten 

In het laatste weekend van oktober en twee weekenden in november (10-13 november en 24-27 november) is de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht (deels) dicht. De A9 richting Schiphol/Haarlem is wel open voor (lokaal) verkeer. Voor lokaal verkeer richting Utrecht/Almere zijn de opritten 5 Amstelveen-Stadshart en 4 Ouderkerk aan de Amstel grotendeels open. Kijk voor meer informatie op het online bezoekerscentrum van Rijkswaterstaat:

www.bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl.

Afbeelding 2: details van de werkzaamheden

Waarom een leidingbrug?

In april zijn we gestart met de bouw van de noordelijke bak van de verdiepte ligging. De noordelijke bak verdelen we in 17 delen (compartimenten) door middel van damwanden. Hierdoor ontstaan waterdichte bouwkuipen die vervolgens worden uitgegraven. De bovenste laag is droge grond en wordt over land afgevoerd. Voor het afgraven van de diepere grond, moet eerst water in de bouwkuip gepompt worden. Dat is nodig als tegendruk van het grondwater, zodat de bodem niet openbarst als we gaan graven. Dit heet nat ontgraven. Het vullen van de bouwkuipen gebeurt met water uit de Amstel. Hiervoor moeten we 2 leidingen aanleggen tussen de Amstel en de verdiepte ligging. De natte grond voeren we vervolgens met twee andere leidingen af naar de Grondbank, aan de zuidzijde van de A9, tussen de Burgemeester Boersweg en de Amstel. Het voordeel van het afvoeren per leiding is dat de natte grond niet op de wegen terecht komt en dat er minder transporten over de weg nodig zijn.

Meer informatie

  • Vragen over de werkzaamheden kunt u stellen via vragen@veenix.nl
  • Meer informatie over de werkzaamheden aan de A9BAHO vindt u op het online bezoekerscentrum van Rijkswaterstaat www.bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl
  • Via onderstaande QR-code kunt u zich abonneren op de nieuwsbrief van het project
  • Voor vragen of opmerkingen over het project kunt u contact opnemen met de landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat 0800-8002
  • Ook bent u van harte welkom in Belevingscentrum Amstelveen InZicht, geopend op woensdag t/m vrijdag en iedere eerste zaterdag van de maand van 12.00 tot 17.00 uur. Amstelveen InZicht is gevestigd op Stadsplein 103 te Amstelveen, boven de bibliotheek.