Weekendwerkzaamheden A9 verschoven in verband met oeverzwaluw

De weekendwerkzaamheden van vrijdag 13 september tot maandag 16 september worden verplaatst naar vrijdag 4 oktober tot maandag 7 oktober. De reden hiervoor is het nestelen van oeverzwaluwen in de taluds op verschillende bouwplaatsen. De oeverzwaluw is een beschermde diersoort waardoor de werkzaamheden moeten wachten tot de oeverzwaluwen zijn uitgebroed.

In het najaar wordt de nieuwe, zuidelijke rijbaan ter hoogte van Ouderkerk aan de Amstel in gebruik genomen. Al het verkeer wordt in twee stappen naar het zuiden verschoven waardoor de noordelijke rijbaan vrij komt en VeenIX de noordzijde kan gaan verbreden. De eerste stap stond gepland in het weekend van 13 september. Echter door de komst van de oeverzwaluw moet deze stap uitgesteld worden.

Beschermde diersoort

De oeverzwaluw is een beschermde diersoort. Ze verlaten vaak eind augustus hun nest en dan mag er weer gewerkt worden. Dit betekent dat de voorbereidende werkzaamheden voor het omzetten van het verkeer naar de zuidelijke rijbaan vertraging heeft opgelopen. Het weekend van 13 september is nu niet meer haalbaar. De eerste stap voor het omzetten van het verkeer staat nu gepland van vrijdag 4 tot maandag 7 oktober. Het tweede weekend, van vrijdag 25 oktober tot maandag 28 oktober blijft wel staan voor de werkzaamheden.

Roland Jan Buijs, ecoloog bij aannemer VeenIX:
‘Oeverzwaluwen broeden normaal in steile taluds langs oevers van watergangen en rivieren. Door de hoge waterstanden door de vele regenval in voorjaar en zomer in Nederland en Duitsland zijn veel natuurlijke kolonies langs onze rivieren overstroomd of weggespoeld en zijn oeverzwaluwen op veel plekken in mei en juni op zoek gegaan naar alternatieve nestlocaties en heeft een deel zich waarschijnlijk daardoor ook laat in het seizoen gevestigd langs A9BAHO.’

‘Oeverzwaluwen graven zelf in steile taluds een nestgang tot wel een meter diep waarin ze hun nest maken, bekleed met haren van vee, veren van vogels en gras. Vervolgens leggen ze eieren en kunnen soms tot twee keer een legsel maken waardoor ze vaak tot eind augustus/begin september actief kunnen zijn in de kolonie. Eenmaal klaar met broeden trekken ze vrij vlot met z’n allen naar west- en centraal Afrika om vervolgens weer eind maart begin april terug te keren naar Nederland. We monitoren de kolonie oeverzwaluwen met een wildcamera checken dagelijks of er nog oeverzwaluwen zijn in het talud.’

Verstevigen grond

Ter hoogte van Ouderkerk aan de Amstel wordt de A9 aan de zuidkant verbreed. Sinds begin 2023 is elke maand een laag zand aangebracht op de locatie waar de nieuwe rijstroken komen. Door het gewicht van het zand wordt het water en de lucht uit de ondergrond geperst waardoor de ondergrond stevig genoeg wordt om nieuwe rijstroken op aan te leggen. Dit najaar wordt de zuidelijke, bredere rijbaan in gebruik genomen. Het verkeer wordt hier in twee stappen omgezet naar het zuiden zodat de noordelijke rijbaan verbreed kan worden. Bekijk de animatie hoe dit proces verloopt.