Waar werken we aan: Ouderkerk a/d Amstel

Verleggen (Verlengde) Polderweg en verstevigen grond

Om ruimte te maken voor de extra rijstroken van de A9, verlegt VeenIX de Polderweg en Verlengde Polderweg meer naar het zuiden. De blauwe lijn op het kaartje hieronder is de nieuwe locatie van de wegen. Voor het verstevigen van de wegen, is er eerst zand gestort. Ook zijn de sloten verlegd. In 2021 is de Verlengde Polderweg opgeleverd en aangesloten op de Ronde Hoep West en de huidige Polderweg. De komende maanden wordt de Polderweg verlegd en later aangesloten op de Ronde Hoep Oost.

VeenIX is ter hoogte van de Polderweg, de Ouderkerkerplas, de Verlengde Polderweg en de Bullewijk, begonnen met het verstevigen van de grond aan de zuidzijde van de A9. In het gebied ter hoogte van knooppunt Holendrecht verwachten we begin volgend jaar te starten.

Aanleg toekomstige zuidelijke rijstroken van de A9

De ondergrond op deze locatie bestaat voor een groot deel uit veen. Om de ondergrond van de nieuwe zuidelijke rijstroken voldoende stevig te maken, moet al het lucht en water eruit gedrukt worden. Daarom stort VeenIX over een periode van 2 jaar meer dan 1 miljoen kuub zand. Dit doen ze in meerdere stappen: tot het voorjaar van 2023 stort VeenIX elke twee weken 0,5 meter zand. Op deze manier kan VeenIX het waterpeil in de gaten houden. Als er teveel zand in een keer gestort zou worden, wordt er teveel grondwater omhoog gedrukt. Het zand verandert dan in modder en zou vervolgens wegzakken richting de weilanden.

Tijdens deze periode wordt het waterpeil constant in de gaten gehouden.

Op de afbeelding hierboven zie je het proces van het inklinken van het zand. We storten zo veel zand tot de grond stevig genoeg is. Dat zand blijft er een hele poos liggen. Uiteindelijk halen we het overbodige zand weg en is de grond stevig genoeg om rijstroken op aan te leggen.

Vanaf 2023: aanleggen rijstroken

Vanaf 2023 verbreden we de A9 terwijl de weg open blijft. Eerst worden aan de zuidzijde van de A9 bij Ouder-Amstel extra rijstroken aangelegd. Vervolgens schuift het verkeer een rijbaan op, zodat de noordelijke rijbaan aangelegd kan worden. Verkeer rijdt dan op 3 versmalde rijstroken.

Daarna worden de rijbanen definitief aangelegd met 2×4 rijstroken. Dat proces is hieronder nog een schematisch weergegeven.