Droog oefenen met Vechtwater

Droog oefenen met Vechtwater
Veiligheidsoefening aquaduct Muiden

In het pikkedonker door een doolhof van bouwsteigers een slachtoffer vinden op 12 meter diepte in het aquaduct. De brandweer Muiden en Muiderberg stond tijdens de nachtelijke veiligheidsoefening voor een nieuwe uitdaging. Hoe verliep deze bijzondere test?

Brand en brancard

“De oefening bestond uit een hoogwerker die zogenaamd door kortsluiting in brand was gevlogen. De machinist was zoek ergens in de steigerconstructies,” schetst veiligheidscoördinator Hans Wiemerink het geoefende scenario. Voor de brandweer is dit geen alledaagse ongevalslocatie, daarom vond Wiemerink het een goed idee dat de hulpdiensten kennismaken met het aquaduct. “De oefening verliep uitstekend; de brand is geblust, het slachtoffer gevonden en op een brandcard met de torenkraan uit de bouwkuip gehesen.”

 

K43 bo 027

Hulpdiensten voeren de EHBO-taken uit op het ‘slachtoffer’

Samen werken met materieel

Maar liefst 24 man, een blusauto, commandowagen en waarnemers waren betrokken bij de oefening. Eén van de oefeningen in het scenario is de samenwerking met de BHV van de aannemer. “Ook onze BHV heeft standaardmiddelen klaar staan bij calamiteiten”, vertelt Wiemerink. “De hulpdiensten werken dan ook met ons samen. Zo konden zij met onze hijskraan het zogenaamde slachtoffer in een stabiele ligging vanaf de lastige plek vervoeren.”

 

K43 bo 033

Het ‘slachtoffer’ wordt uit de bouwkuip gehesen.

Droog water

Behalve dat de brandweer oefent om een slachtoffer te vinden op een moeilijk begaanbare plek, zijn er ook technische aspecten doorgenomen. Hoe blus je bijvoorbeeld een brand onder de Vecht met rivierwater? Wiemerink: “De brandweer heeft ‘droog geoefend’ met het blussen van de hoogwerker. Met een lengte van enkele tientallen meters legden zij een brandslang aan vanuit de Vecht naar beneden de bouwkuip in. In de toekomst is het aquaduct uitgerust met blusleidingen. We hebben de brandweer al laten zien waar ze deze straks kunnen vinden en het bestaande draaiboek verrijkt met alle praktijkkennis uit de oefening.”

 

K43 bo 038

Brandweer rolt een meterslange brandslang vanaf de Vecht uit naar beneden de bouwkuip in.

Bekijk ook

 

Naar werk: Aquaduct Muiden