“Mensen willen iets zien en hun emoties kwijt kunnen”

“Mensen willen iets zien en hun emoties kwijt kunnen”
Voorlichter Peter Hollaar over rondleiden op de A1 en A6

Wie met voorlichter Peter Hollaar op pad is geweest, kent wellicht het gevoel: je komt onthaast terug en bent geïnspireerd door het werk buiten. Voor het project A1/A6 Diemen – Almere Havendreef startte hij in november 2014 met rondleidingen voor het publiek. Als een nieuwe rondleiding online staat, is die steevast binnen 1 dag ‘uitverkocht’.

Jip en Janneke-taal

Peter geeft gemiddeld 2 keer per maand rondleidingen aan het algemeen publiek en 6 keer per maand voor relaties en opleidingen. Hij vertelt over de uitvoering, de techniek en de geschiedenis van het werk bij Rijkswaterstaat. “Ik begin met een presentatie in de bouwkeet zodat mensen een beeld krijgen bij wat ze buiten gaan zien. Eenmaal buiten zoemen we in op de details. Niet te technisch, maar in begrijpelijke taal. Ik leg in Jip en Janneke-taal uit hoe bijvoorbeeld verticale drainage werkt. Op deze manier vergeten mensen dat niet zo snel meer.”

Aha!

“Wat ik voor ogen houd is; wat wil het publiek weten en zien, ik denk vanuit de ontvanger. Na iedere rondleiding krijg ik vaak van deelnemers terug: Aha! Nu begrijp ik het allemaal. Dan weet ik dat mijn doelstelling in ieder geval is gehaald.”

Je verhaal kwijt

Peter: “Ik vind het heel goed dat er naast een online bezoekerscentrum ook rondleidingen zijn. Want ik blijf erbij, mensen willen iets zien en moeten hun verhaal kwijt kunnen. Dat gaat soms gepaard met emoties. Mensen die tegen het werk zijn, moeten hun verhaal kunnen doen en je moet hun mening respecteren. Dan creëer je meer vertrouwen en zul je ook aan draagkracht winnen.”

 

IMG_0743

Uitverkocht!

Als nieuwe rondleidingen op het online bezoekerscentrum worden aangekondigd, zijn die binnen 1 dag uitverkocht. Peter: “Mensen hebben zelfs de beleefdheid om zich af te melden als ze verhinderd of ziek zijn, en die worden dan keurig ingeboekt voor de volgende rondleiding. Mensen stellen dit zeer op prijs.”

Interactie

Hij houdt ook van interactie in de bus. “Als er geen interactie is, is er ook geen band. Of dat lukt, hangt af van de groep. De samenstelling van de groep is van wezenlijk belang. Individuen die op eigen gelegenheid komen, zijn het leukst. Zij zijn echt geïnteresseerd. Soms kan ik ook wat van het publiek leren. Of van de buschauffeur die tijdens een andere rondleiding iets heeft opgevangen wat ik niet weet.”

Peter’s toko

Waar Peter erg van geniet, is dat hij zelf de totale regie heeft. Het is zijn toko. Inmiddels heeft zijn vrouw Madelon ook een poot in de toko, zij doet de hele administratie. Peter: “Dat heeft ze goed op de rails. Zij krijgt ook de positieve reacties binnen via de e-mail!”