20 – 24 april: Keizer Karelweg dicht door sloop viaduct

Nu al het verkeer over de bypass (tijdelijke rijsroken zuidzijde A9) rijdt, heeft VeenIX ruimte om het viaduct over de Keizer Karelweg te slopen. Deze werkzaamheden staan gepland van donderdag 20 april 20.00 uur tot maandag 24 april 05.00 uur, dag en nacht. Hiervoor wordt de Keizer Karelweg in zijn geheel afgesloten voor al het verkeer.

Vanaf donderdagavond wordt de Keizer Karelweg ter hoogte van het viaduct leeggehaald om ruimte te maken voor de werkzaamheden. De daadwerkelijke sloop start vrijdagochtend 21 april 07.00 uur en duurt naar verwachting tot zondagmiddag circa 16.00 uur. Daarna wordt de Keizer Karelweg weer ingericht zodat de weg op maandag 24 april vanaf 05.00 uur weer beschikbaar is voor het verkeer.

Sloopwerkzaamheden

Om het asfalt te beschermen tegen vallende brokken beton, worden een laag zand en rijplaten neergelegd. Het beton van het viaduct wordt stukgeknepen en valt in grote brokken op de grond. Daarna worden de brokken iets kleiner gemaakt om vervoerd te kunnen worden. Om geluidhinder van het slopen te beperken worden de overgebleven brokstukken elders vergruist. Ook wordt tijdens het werk met water gespoten om stofvorming tegen te gaan.

Geluidhinder

Het slopen, van vrijdagochtend 21 april tot zondagmiddag circa 16.00 uur, brengt veel geluidhinder met zich mee in een grote cirkel rondom het viaduct. Direct omwonenden hebben compenserende maatregelen aangeboden gekregen van Rijkswaterstaat zoals op maat gemaakte oordoppen of overnachtingsbonnen.

Verkeershinder

Vanaf donderdag 20 april 20.00 uur tot maandag 24 april 05.00 uur zijn de Keizer Karelweg ter hoogte van de A9 en de op- en afritten 5 Amstelveen-Stadshart (met uitzondering van oprit 5 richting Amsterdam/Utrecht) afgesloten voor al het verkeer:

  • Autoverkeer van noord naar zuid Amstelveen of vice versa wordt omgeleid via de Amsterdamseweg of de Beneluxbaan.
  • Fietsers worden omgeleid via de Keerpuntweg.
  • Voor voetgangers en mindervaliden is er een pendeldienst (ook geschikt voor scootmobielen). De pendeldienst is op afroep ook beschikbaar in de avond en nacht (tussen 19.00 – 7.00 uur). In de tijdelijke bushalte is er een telefoonnummer weergegeven dat u kunt bellen in de nacht. De wachttijd is naar verwachting maximaal 20 minuten.
  • Connexxion heeft voor een aantal buslijnen een aangepaste dienstregeling. Informatie over deze dienstregeling vindt u op connexxion.nl. Houd daarom rekening met extra reistijd.

Afweging tussen verkeershinder, geluidhinder en veiligheid

Het slopen van het viaduct over de Keizer Karelweg is een uitdagende klus: midden in Amstelveen met woningen en verkeer in de directe omgeving. Om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren, is het noodzakelijk om de Keizer Karelweg in zijn geheel af te sluiten. Het heeft de voorkeur om wegen alleen in de nacht of het weekend af te sluiten zodat het verkeer overdag kan blijven doorstromen. Aan de andere kant zou dit betekenen dat er veel nachten achter elkaar gewerkt moet worden waardoor de bewoners weer meer overlast ervaren. Een goede afweging tussen veiligheid, omgeving en verkeer is dus van belang. In overleg met gemeente, VeenIX en Rijkswaterstaat is besloten om de werkzaamheden vanaf donderdagavond tot maandagochtend uit te voeren zodat de nachtelijke overlast voor bewoners en de verkeershinder zo beperkt mogelijk blijft.