Bewust veilig op 20 maart

Veiligheid op en rond de bouwplaats is iedere dag belangrijk, maar op 20 maart maken we het nog net iets belangrijker. Die dag is omgedoopt tot Bewust Veilig, de nationale dag van de veiligheid in de bouw. Wilfried Lips, veiligheidsmanager bij aannemerscombinatie IXAS: ‘Alle dagen van het jaar is veiligheid belangrijk. Eén dag per jaar staan we hier samen extra bij stil’.

Verschillende teams krijgen tijdens een bijeenkomst een presentatie over veilig gedrag en gaan met elkaar in gesprek. Er worden stellingen besproken als: ‘Ik word gestimuleerd om mij uit te spreken over veiligheid’ en ‘ik geef mijn collega’s complimenten over veilig gedrag’. Op deze dag staan dus de positieve verhalen in de schijnwerpers. Het is de bedoeling om elkaar te vertellen over positief gedrag en elkaar complimenten te geven. Dat is niet alleen leuk, je leert er ook van, het zorgt ook voor betere prestaties en het verbetert de relaties tussen collega’s onderling.

In een klein hoekje

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je moet dus altijd goed opletten. Als een collega een onveilige situatie op de bouwplaats ziet, kan hij deze direct melden via een veiligheids-app. Zo kan er snel actie worden genomen om er weer een veilige situatie van te maken.

 

Wist je trouwens dat zes typen ongevallen zorgen voor 80% van de ongevallen? Struikelen op de bouwplaats komt het meest voor. IXAS houdt precies bij hoeveel dagen er geen ongevallen zijn gebeurd. De teller staat nu op 350.