Bijen langs de A9

Doet u dit weekend (23 en 24 april) mee aan de Nationale Bijentelling? Dan raakt u langs de A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht misschien al snel de tel kwijt. Rijkswaterstaat heeft namelijk in samenwerking met de Nederlandse Bijenhoudersvereniging afdeling Amstelland een bijenvolk geplaatst in het gebied waar we werken aan de verbreding van de A9. Samen proberen we in de bermen van de A9 een omgeving te creëren waarin bijen, zweefvliegen en vlinders voedsel en nestgelegenheid vinden.

Bijen volgen

In de Stadstuinen van Amstelveen staat een demonstratiekast. Ook in Ouderkerk aan de Amstel komt er zo’n kast. Door luikjes te openen in die kasten kunnen mensen het leven van de bij volgen. Bezoekers hoeven daarbij niet bang te zijn de bijen te storen of hen te belemmeren bij het wegvliegen. Er is een hoge plek om uit te vliegen zodat bijen en mensen gescheiden blijven. Naast de demonstratiekast, komen er twee grote en meerdere kleine insectenhotels. De hotels zijn gemaakt van het hout van gekapte bomen langs de A9. Dat bijen in kasten leven, is bij de meeste mensen wel bekend. Maar wist u dat sommige bijensoorten (graafbijen) graag vertoeven in zand? Om ook hen een prettig thuis te bieden zijn sommige zandheuvels langs de snelweg aangevuld met ‘zoet’ zand uit rivierbeddingen. De graafbijen graven nesten uit in het zand. Wanneer de verbreding van de A9 haar afronding nadert, worden de kilometers lange nieuwe bermen ingezaaid met een bijenvriendelijk, bloemrijk grasmengsel.

Voorlichting en lessen

Dit project biedt niet alleen deze insecten voedsel en nestgelegenheid tijdens en na de bouw. De Bijenhoudersvereniging geeft ook voorlichting over bijen aan inwoners. De vereniging en Rijkswaterstaat zijn bijvoorbeeld samen aanwezig in de Amsteltuin in Amstelveen tijdens de Imkerdagen in juli van dit jaar. Ook worden er lessen gegeven aan schoolklassen. Kinderen leren over bijen, hoe ze wonen en waarvan ze leven. Verder zijn er, samen met bewoners, perken ingezaaid en beplant langs de Meester F.A. Van Hallweg. Ook komen er op sommige plekken waar een leefomgeving is gemaakt voor de bijen, borden met informatie over hun leven.  In de periode dat de A9 wordt verbreed, worden er bovendien filmpjes gemaakt over het bijenproject. Deze worden gedeeld via youtube om zo de kennis over bijen, zweefvliegen en vlinders te vergroten en het herstel van de natuur te laten zien.