De bouwers van de A9 Badhoevedorp – Holendrecht: Abraham Peluffo Cordero

De verbreding van de A9 tussen knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht kan niet zonder alle uitvoerders die buiten aan het werk zijn. Een aantal van hen stellen we graag aan je voor. Zoals de Spaanse Abraham Peluffo Cordero, die als kind al droomde van een toekomst in de bouw.

Wat doe je bij VeenIX?

Ik werk als projectmanager aan de uitvoerende en technische kant van de verdiepte ligging van de A9. Als eindverantwoordelijke werk ik het grootste deel van de dag op kantoor, maar ik kom ook dagelijks op de bouwplaats. Op dit moment ligt onze focus op het gereedmaken van de by-pass, zodat er ruimte is om aan de verdiepte ligging van de A9 te werken.

Wat maakt jouw werk leuk?

Toen ik klein was, had ik al interesse in de bouw. Het idee dat je iets nieuws creëert geeft me veel voldoening. Bij dit project zijn er behoorlijk wat uitdagingen. Ook dat maakt het werk interessant. Zo ligt de snelweg midden in de stad en het verkeer moet door blijven rijden. Het is een hele complexe puzzel.

Welke projecten heb je hiervoor gedaan?

Mijn carrière begon in Spanje. Daar heb ik ervaring opgedaan met verschillende projecten, zoals een ondergrondse parkeergarage. Daarna heb gewerkt aan snelwegen in India en metrolijnen in Saudi-Arabië.

Toen ik terugverhuisde naar Spanje heb ik meegeschreven aan offertes voor nieuwe projecten, waaronder dit project. Toen we A9BAHO kregen toegewezen ben ik meegegaan naar Nederland.

Is het werken in Nederland anders dan in andere landen?

In Nederland is de omgeving een stuk belangrijker. De communicatie met omwonenden, bijvoorbeeld. In de andere landen waar ik heb gewerkt was dat wel anders. Daar hoef je niet aan omwoners te laten weten wat er gaat gebeuren.

Hoe bevalt wonen in Nederland?

Ik woon nu ruim tweeënhalf jaar in Amsterdam, in de buurt van het Amsterdamse bos. Daar ga ik graag hardlopen, of barbecueën, net zoals Nederlanders dat doen als het lekker weer is.

Tijdens de coronapandemie was het niet altijd makkelijk. Mijn familie woont in Spanje, en reizen was een tijd lang niet mogelijk. Toen heb ik een goede fiets gekocht en ben ik er in Nederland op uit getrokken om wat afleiding te zoeken. In Nederland zijn uitstekende fietspaden. Ik fietste vaak naar Zandvoort om naar het strand te gaan.