De bouwers van de A9 Badhoevedorp – Holendrecht: Francisco Garcia

De verbreding van de A9 tussen knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht kan niet zonder alle uitvoerders die buiten aan het werk zijn. Een aantal van hen stellen we graag aan je voor. Zoals de Spaanse Francisco Garcia, voor wie het werken op onze zandgronden een omschakeling was.

Wie ben je en wat doe je bij VeenIX?

Ik ben Francisco Garcia, en ik ben verantwoordelijk voor de bruggen en viaducten in het middelste deel van de A9BAHO. Mijn functie heet structural production manager. Het is mijn taak om toezicht te houden op de uitvoering van het project, wat betreft de planning, maar ook de kosten. Samen met mijn manager stem ik ook de planning af met de onderaannemers. Ik werk vooral op kantoor, maar ben wel dagelijks buiten te vinden.

Wat maakt jouw werk leuk?

Wat ik het leukst vind aan dit project is dat het zo uitdagend groot en ingewikkeld is: het vergroten van de capaciteit van de A9, zonder het verkeer te hinderen. De verdiepte ligging is in mijn ogen het ingewikkeldste, omdat het dwars door Amstelveen loopt, met haar bewoners, passerende auto’s, voetgangers en fietsers. Dat maakt het een mooie uitdaging.

Welke projecten heb je hiervoor gedaan?

Ik begon met laboratoriumwerk in mijn geboortestad Santander, in het noorden van Spanje. Daarna werkte ik als site-engineer, waarbij ik in feite assistent was van de productiemanager. Door de financiële crisis had mijn toenmalige bedrijf het erg zwaar, daarom ging ik werken in het Midden-Oosten, in Saoedi-Arabië. Eerst als projectcoördinator bij een Saoedisch bedrijf en later zeven jaar voor de Spaanse bouwer FCC aan een gigantisch metroproject in de hoofdstad Riyad. En nu dus in Amstelveen!

Is het werken in Nederland anders dan in andere landen?

Ja, het is anders. Het grootste verschil is wat je in de grond vindt. Die bestaat bijna compleet uit zand. In Saoedi-Arabië stuitte je bij graafwerkzaamheden na één meter op rotsen. Alle fundamenten liggen daar op steen. Hier moet je anders werken, omdat zand minder stabiel is. Hier in Nederland werkt men veel met staal, in andere landen juist meer met beton.

Wat doe je als je niet aan het werk bent?

Ik heb in Spanje een vrouw, een zoon en een dochter. Hopelijk komen ze in juni hierheen. Hier in Nederland woon ik alleen. In mijn vrije tijd ga ik fietsen, of met vrienden naar Amsterdam. Met het koude weer kijk ik thuis een film of lees ik een boek. Maar ik zoek ook graag mijn collega’s op, waarmee ik bijvoorbeeld voetbal of een van de vele musea bezoek. Amsterdam is geweldig en ik hou van Nederland. Ik ben hier erg op mijn gemak.