Je denkt vast niet meteen aan SAA, of aan een ander wegenproject, als het gaat om dierendag. Toch zijn er behoorlijk wat dierenverhalen te vertellen op en langs de snelweg. Vandaar: vijf dierenverhalen van de A9 Gaasperdammerweg, onderdeel van SAA.
Het vosje van Kantershof
Vlak bij de tunnel, in de wijk Kantershof liep vaak een vosje rond. De buurtbewoners vonden dat wel leuk. Tot ze op een gegeven moment het vosje niet meer zagen. Zou het diertje een andere plek hebben gevonden om rond te scharrelen? Of was er iets anders aan de hand? Zij lieten dat toch maar even weten aan Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie IXAS. Wat bleek? Waarschijnlijk was het dier op de tunnel geklommen en er daarna vanaf gesprongen. De vos werd gevonden met twee gebroken poten. De vos is meegenomen en verzorgd. Het gaat weer helemaal goed met ‘m!
Verse eieren van de kippen van de A9
Een paar bouwvakkers redden een paar kippen van de slacht. Bij de keet aan de Nellesteinbrug bouwden de bouwvakkers een lekker ruim kippenhok. Leuk voor de kippen, en voor de harde bouwers af en toe een vers eitje. De keet bij de Nellesteinbrug is er niet meer. Daarom werd er een nieuw onderkomen voor de kippen gezocht. Ze wonen nu op een boerderij in Twisk. Daar lopen ze in de wei samen met konijnen en een geit.
Een ecopassage voor kleine dieren
Je hebt ze misschien wel een eens onder een brug zien liggen: verschillende keien die samen een keienwal vormen. Die liggen ook onder de brug over de Gaasp. Een keienwal wordt vaak gebruikt als ecopassage, voor kleine dieren die willen passeren. Dat kunnen allerlei verschillende soorten dieren zijn. Aan de westkant van de brug dient de ecopassage als verbinding met het gebied rond de Gaasperplas en met de noordkant van de snelweg. Hier zitten dieren als de ringslang, wezel, egel, maar ook muizen, kikkers en padden. De oostkant is geschikter voor allerlei minder mobiele en kleinere dieren. Denk bijvoorbeeld aan padden, otters, vlinders, libellen, maar ook kleine vogels, hazen muizen en vossen.
Vleermuizen
We onderzochten of er extra verblijfplaatsen voor vleermuizen konden komen. En dat kon. De brug over de Gaasp is zo’n plek. De voegen tussen de betonnen liggers aan de onderkant van de brug waren glad. Door grijze betonverf te mengen met fijn zand en aan te brengen met een kleine verfroller in de voegen, hebben vleermuizen genoeg grip om overdag lekker te hangen en ’s nachts te jagen.
En in een doorvaarbare duiker, bedoeld om twee grote sloten bij knooppunt Holendrecht met elkaar te verbinden, plaatsten we kraamkoloniekasten. Dit zijn vleermuiskasten speciaal ontworpen voor de vrouwtjesvleermuizen waar in juni de jonge vleermuizen geboren worden.
Apen bij de A9?
Oké, dit laatste verhaal gaat niet over dieren langs de snelweg, maar het heeft er wel mee te maken. Aannemerscombinatie IXAS heeft restanten van bouwmaterialen aan stichting AAP geschonken. Het gaat vooral om houten haspels. Op die haspels zaten kabels die de technische systemen in de tunnel van stroom voorzien. De technische systemen spelen een belangrijke rol bij de veiligheid voor het verkeer in de tunnel. Stichting AAP vangt apen en andere exotische zoogdieren in nood op én geeft de dieren weer een toekomst.