Voortgang definitief geluidscherm Kantershof

IXAS heeft zand aangebracht aan de noordkant van de A9 Gaasperdammerweg tussen de Metrokruising en de Brug over de Gaasp. Dit zandpakket is bestemd voor de toekomstige afrit S113 evenals de bouwweg die nodig is voor het aanbrengen van het definitieve geluidsscherm ter hoogte van Kantershof. Op donderdag 17 december is ter hoogte van het Geerdinkhofpad een deel van dit zandpakket afgegleden in de naastgelegen watergang. Hierna heeft IXAS de situatie meteen gestabiliseerd en afgezet.

Opnieuw ophogen

Na het incident heeft IXAS onmiddellijk het terrein afgesloten en de omgeving geïnspecteerd. Uit de inspectie bleek dat de beschoeiing nog intact is en dat er geen risico is op meer verschuivingen. Daarom bouwen we de komende weken het zandpakket opnieuw op. De slib in de watergang verwijderen we nu niet, omdat anders de kans bestaat dat het gehele pakket opnieuw gaat schuiven. De komende maanden moet het zandpakket ‘rusten’, maar daarna starten we met het baggeren van de watergang.

Wat gaat er gebeuren?

Aansluitend op het opnieuw ophogen van het zandpakket richt IXAS het werkterrein in en komt er een heimachine. Begin maart start deze machine met het 1 voor 1 heien van de circa 200 heipalen, als ondersteuning voor een nieuw te bouwen geluidscherm. Deze wand loopt langs de toekomstige afrit van de S113 en wordt 6 meter hoog. Na ongeveer 4 weken zitten alle palen erin. Het definitieve geluidscherm is volgens de huidige inzichten eind mei klaar. Dit betekent dat het geluidsscherm gereed is voordat we beginnen met de bouw van de tunnel.

Maatregelen verminderen hinder

Heien geeft hinder. Een zwaar heiblok slaat op de bovenkant van de stalen buispalen om de paal de grond in te brengen. Dat maakt veel geluid. Om de geluidshinder te verminderen, brengen we een mantel aan om het heiblok. Door deze ingreep wordt een deel van het geluid geabsorbeerd. Het aanbrengen van de heipalen heeft overdag plaats tussen 07.00 – 19.00 uur.

Lees meer

Bouwbericht – Geluidscherm Kantershof (PDF)