Een kunstwerk voor het Oude Dorp

Het graffitikunstwerk op de containerwand in het Oude Dorp van Amstelveen is af. Het werk van  graffiti kunstenaar Tim Rodermans kreeg afgelopen week nog een beschermende laag zodat het de komende jaren blijft schitteren.

Eensgezind in keuze

In januari van dit jaar kreeg Tim input van bewoners. Zij konden meedenken over waar ze de komende jaren op uit willen kijken. De containerwand beschermt de bewoners tegen het geluid van de bouw van de verdiepte ligging van de A9 en het geluid van de auto’s op de snelweg zelf. Bewoners vroegen om een werk met onder meer vogels en karakteristieke panden in Amstelveen. Tim maakte vijf ontwerpen en vervolgens stemden de bewoners unaniem voor een ontwerp. Hij zegt daarover “Dat gebeurt niet vaak, dat men zo eensgezind is. Dat vond ik heel bijzonder en leuk. Zij kijken er tenslotte een paar jaar tegenaan.”

Koffie en een zaag

“Ik heb eerder dit soort projecten gedaan. En dat bewoners achter je ontwerp staan, is zo wezenlijk. Ook heel bepalend voor de sfeer. Die was goed hier. Ik heb drie weken in deze buurt gewerkt dus ik weet nu precies wie waar woont. Van de een leende ik een zaag, de ander bracht me een kop koffie. Ik heb genoten.”

Bewoners hielpen

Tijdens de Dag van de Bouw op 18 juli en op de woensdag daarvoor konden bewoners helpen bij het inkleuren van het werk. Tim had de grote lijnen uitgezet en gaf aan waar men kon beginnen. “Er waren in die twee dagen zestig mensen die kwamen helpen. 180 vierkante meter lijkt heel veel, maar als er zoveel mensen aan werken gaat het ineens heel hard. Zoveel mensen begeleiden was nog best een uitdaging, maar doordat ze hebben kunnen helpen, is het werk nu nóg meer van de buurt.”

Planeten

Vlak nadat Tim begon met de uitvoering buiten, vroeg Ganymedes, de telescoopwinkel op de hoek van de Middeldorpstraat, of er op de containers direct voor hun deur planeten geschilderd konden worden. “Het enthousiasme vind ik zo leuk dus natuurlijk hebben we dat gelijk in gang gezet,” vertelt Tim.

En nu

Het werk aan de A9 gaat door. Nu de containerwand de bewoners beschermt tegen het geluid van de bouw en de A9 zelf, konden de oude geluidschermen direct langs de snelweg worden verwijderd. Tim begint ook aan een nieuw project. In Amsterdam Noord beschildert hij de komende weken een gevel van 18 meter hoog.