Eerste liggers nieuwe noordelijke brug in Amsterdamse Bos

Op donderdag 14 december en 15 december zijn de liggers van een nieuwe brug over de Sierkade en de Kromsloot in het Amsterdamse Bos geplaatst. Omdat dit het eerste definitieve nieuwe brugdeel aan de noordzijde is op dit gedeelte van het project, is dit met recht een mijlpaal.

De brug over de Sierkade en de Kromsloot bestaat uit verschillende delen, die afzonderlijk van elkaar gebouwd worden. Wail Balah is hoofd werkvoorbereiding voor dit deel van het project. Hij werkt iets meer dan een jaar voor VeenIX op het project A9BAHO. ‘We breiden het hier eerst aan de noordelijke kant uit’, legt Wail uit. ‘We hebben nu de liggers geplaatst waardoor de nieuwe brug ineens zichtbaar wordt. Uiteindelijk is het straks een kwestie van de hele opbouw afmaken en asfalteren.’ En dan is dit deel van de nieuwe brug dus klaar.

Succesvolle samenwerking

Aannemer VeenIX is momenteel niet alleen hard bezig met de noordelijke uitbreiding van deze brug – in het project bekend als ‘kunstwerk 003’ – maar ook met de eerstvolgende brug naar het oosten en richting het westen van deze brug. Wail: ‘Wat dit zo bijzonder maakt is de succesvolle samenwerking tussen alle betrokken partijen. De complexiteit bij de realisatie van deze kunstwerken zit hem in het openhouden van de diverse onderdoorgangen die het Amsterdamse bos ten noorden en ten zuiden van de A9 met elkaar verbinden. Hiervoor is een goede afstemming tussen alle betrokken partijen erg belangrijk. En vandaag beleven we hier dus deze mijlpaal met het plaatsen van de liggers van het nieuwe brugdek.’

hijskraan met eerste liggers Amsterdamse Bos

Compleet nieuwe brug

Het verkeer dat nu richting Badhoevedorp rijdt, verhuist straks richting het noorden en gaat dan dus over dit nieuwe brugdeel rijden. Wail: ‘Dan komt het middelste brugdeel tussen de twee rijrichtingen in vrij en kunnen we dat helemaal gaan slopen, inclusief de pijlers. Daar bouwen we dan ook een compleet nieuw brugdeel.’ Het verkeer richting Holendrecht dat nu over de tijdelijke brug aan de zuidzijde rijdt, verhuist daarna naar dit nieuwe brugdeel. De tijdelijke brug wordt dan verwijderd, waarna de resterende twee brugdelen over de Sierkade en Kromsloot – de Burgemeester A. Colijnweg en de fietsersbrug – tot slot ook nog worden vervangen.

Meer licht en ruimte

De nieuwe brug is straks ook mooier, vindt Wail. Hij wijst naar de oude brug en dan naar de plek waar de liggers worden geplaatst en vertelt: ‘Deze nieuwe brug heeft straks nog maar één steunpunt in plaats van de twee steunpunten in de huidige situatie. Dat is niet alleen mooier maar biedt ook meer licht en ruimte onder de brug als het klaar is.’

Maar zover is het dus nog lang niet: eerst deze brug maar eens afmaken en ook even stilstaan bij deze mijlpaal!

Naar werk: Amsterdamse Bos