Extra verblijfplaatsen voor vleermuizen

Binnen de grenzen van het project A9 Gaasperdammerweg hebben we gekeken of we extra verblijfplaatsen kunnen maken voor vleermuizen. En die zijn er.

De brug over de Gaasp is zo’n plek. De voegen tussen de betonnen liggers aan de onderkant van de brug  zijn nu nog glad. Door grijs betonverf te mengen met fijn zand en aan te brengen met een kleine verfroller in de voegen, hebben vleermuizen genoeg grip om overdag lekker te hangen en ’s nachts te jagen.

Kraamkoloniekasten

In een doorvaarbare duiker, bedoeld om twee grote sloten bij knooppunt Holendrecht met elkaar te verbinden, plaatsten we kraamkoloniekasten. Dit zijn vleermuiskasten speciaal ontworpen voor de vrouwtjesvleermuizen waar in juni de jonge vleermuizen geboren worden; in de regel één jong per vrouwtje. In het midden van de duiker creëerden we ook winterverblijven. De mannetjes en vrouwtjes vleermuizen zoeken deze plek op in het najaar en doen daar hun winterslaap. Aan diverse bomen plaatsten we grote kasten waar de mannetjes vleermuizen de zomer doorbrengen; zij leven in de zomer apart van de vrouwtjes.