Gaasperplas schoonste water van Amsterdam!

De Gaasperplas is als beste beoordeeld door burgerwetenschappers:: het water ziet er schoon uit, ruikt lekker, er zijn veel planten en dieren gevonden en weinig E.coli bacteriën. Hoe komt het dat de Gaasperplas als schoonste water van Amsterdam is beoordeeld?

Rijkswaterstaat creëert extra oppervlaktewater

Rijkswaterstaat heeft de verplichting om voor elke vierkante meter extra wegverharding 10% extra oppervlaktewater te compenseren. Deze verplichting is ingesteld omdat er in Nederland steeds meer verhard oppervlak bij komt. Als het regent, blijft het water daarop staan. Om te zorgen dat het water na het verbreden van de A9 Gaasperdammerweg en de bouw van de Gaasperdammertunnel nog steeds voldoende kan worden opgevangen, heeft Rijkswaterstaat contact gelegd met Waternet. Waternet had de wens om de waterkwaliteit in de Gaasperplas te verbeteren.

 

In 2014 is de Gaaspersingel op kosten van Rijkswaterstaat door Waternet aangelegd. Hierdoor kan het water dat eerst werd geloosd op de Gaasperplas, nu via de singel naar rivier de Gaasp. De waterkwaliteit van dit water is vergelijkbaar of beter dan de waterkwaliteit in de Gaasp zelf.  Rijkswaterstaat heeft hiermee kunnen bijdragen aan de waterkwaliteit van de Gaasperplas en kon zo aan zijn verplichting voldoen om extra oppervlaktewater te creëren.

Onderzoeksrapport volgt

Deze en vele andere resultaten zijn onlangs gepresenteerd op het hoofdkantoor van Waternet tijdens de slotbijeenkomst van Het Schone Waterexperiment. Kijk hier voor de prachtige waterkaart in pdf. De resultaten worden de komende maanden geanalyseerd en verwerkt in een onderzoeksrapport. Op 6 oktober was de afsluiting van het experiment. De voorlopige resultaten zijn op deze avond gepresenteerd.
 

Lees het hele bericht hier.