Gaasperplasrun door Gaasperdammertunnel

De Gaasperplasrun kent dit jaar een speciale afstand van 13,65 kilometer. Wie daaraan meedoet, loopt op 10 juni door de Gaasperdammertunnel. ‘Geweldig’, vindt Petra Rondhuis van AV Feniks, organisator van de Gaasperplasrun. ‘En helemaal leuk dat het in het jaar is dat de Bijlmer 50 jaar bestaat’.

Toen de werkzaamheden voor de Gaasperdammertunnel begonnen, moest de route voor de Gaasperplasrun worden aangepast. Zo zocht de organisatie van de Gaasperplasrun contact met Buurbouw om de hardloopwedstrijd in goede banen te leiden. Marcel Hoogsteder, adviseur omgevingsmanagement van Rijkswaterstaat, legt uit hoe dat zit. ‘Buurbouw is een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, aannemerscombinatie IXAS en gemeente Amsterdam. Tijdens de werkzaamheden aan de A9 Gaasperdammerweg zoeken we verbinding met bewoners en ondernemers van Amsterdam met een mooi idee´.

Vreemde afstand

13,65 kilometer is niet een alledaagse afstand voor een hardloopwedstrijd. Rondhuis: ‘Samen met Rijkswaterstaat en IXAS hebben we gezocht naar alternatieve routes.’ Nu de ruwbouw van de tunnel klaar is, is het zonde om hier geen gebruik van te maken.  De tunnel is niet precies 3 kilometer, maar net iets langer. Zo kwamen we uiteindelijk op deze afstand. Het is ook mogelijk om 5 of 10 kilometer te lopen, maar die routes gaan niet door de tunnel’.

Extra vrijwilligers

Door deze extra afstand bij de Gaasperplasrun, betekent het ook dat er meer mensen mee mogen doen. 1.300 in plaats van 1.000. Daarom heeft de organisatie extra vrijwilligers nodig. ‘We moeten voor een EHBO-post zorgen in de tunnel en de route loopt langs een aantal plekken waar de weg even moet worden afgesloten voor auto’s. Voor de veiligheid hebben we daar nog vrijwilligers voor nodig’, vertelt Rondhuis.

 

Over de samenwerking met Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie IXAS is Rondhuis erg te spreken. ‘Het zoeken naar alternatieve routes gaat altijd in goed overleg. En ook leuk: Rijkswaterstaat sponsort al twee jaar de waterflesjes’.

Bouwplaats

De ruwbouw van de tunnel is weliswaar klaar, maar het blijft een bouwplaats. Daarom zorgt Rijkswaterstaat dat iedereen veilig door de tunnel kan lopen. Zo staat er om de 250 meter een vrijwilliger. Daarnaast wordt de hele tunnel vanuit het dienstgebouw op de tunnel in de gaten gehouden met camera’s, is de oprit van de S113 afgesloten omdat de lopers die gebruiken, is er een speciale aanrijroute voor de ambulance en staan er verkeersregelaars bij de bouwpoorten, weet Hoogsteder.

 

Wil je meedoen met de Gaasperplasrun? Aanmelden kan via www.gaasperplasrun.nl. Wil je helpen als vrijwilliger? Stuur dan een mailtje naar info@gaasperplasrun.nl