Grote betrokkenheid bij verbreding A9 Amstelveen

Terwijl in de schouwburg van de gemeente Amstelveen een voorstelling werd gespeeld, werden in de foyer een verdieping hoger de nieuwe plannen getoond van de verbrede A9. In totaal hebben 1150 belangstellenden aan de hand van 3D-visualisaties, animaties, luchtfoto’s en gesprekken met specialisten zicht gekregen in de ontwerpen van Rijkswaterstaat.

Wethouder A9 Herbert Raat (VVD): “De informatieavonden van Rijkswaterstaat zijn druk bezocht. Mijn complimenten aan alle medewerkers die de Amstelveners hebben geïnformeerd. Veel mensen die ik gesproken heb, lieten mij weten blij te zijn met de beschikbare informatie en de inhoudelijke beantwoording van hun vragen.”

 

Voorl A-veen

Alle zienswijzen even belangrijk

Wie oplossingen wilde aandragen, reageren op eventuele onjuistheden of bezwaar maken tegen de plannen, kon met behulp van de notulisten van Platform Participatie een zienswijze indienen tijdens de informatieavonden. Tegelijkertijd was dit tot en met 28 april mogelijk via platformparticipatie.nl.

 

Bij Rijkswaterstaat zijn in totaal ruim 400 zienswijzen binnengekomen. Van particulieren, maar ook van ondernemers, belangenorganisaties en bewonersverenigingen.

 

Alle zienswijzen worden nu een voor een bekeken door het A9-projectteam, een behoorlijke klus. Per zienswijze wordt beoordeeld of het een vraag, verzoek of bezwaar betreft. De vragen worden beantwoord en per verzoek c.q. bezwaar wordt bekeken aan welke wel of niet kan worden voldaan: past het binnen het beschikbare budget, raken andere belanghebbenden hierdoor gedupeerd, etc.? Wanneer Rijkswaterstaat niet aan een verzoek of bezwaar kan voldoen, wordt dit altijd goed onderbouwd.

Hoe en wanneer worden de zienswijzen beantwoord

De ingediende zienswijzen worden voorgelegd aan de minister van Infrastructuur en Milieu. De antwoorden worden vervolgens gebundeld in een rapport – de Nota van antwoord – dat onderdeel is van het gewijzigde Tracébesluit, waarin de wijzigingen zijn opgenomen gebaseerd op de gehonoreerde zienswijzen.

 

Het gewijzigde Tracébesluit ligt begin 2017 gedurende 6 weken ter inzage op diverse locaties, waaronder het gemeentehuis in Amstelveen. Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op het gewijzigde Ontwerptracébesluit (2016), kunnen gedurende deze zes weken tegen het Tracébesluit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in Den Haag.

 

Naar verwachting is het Tracébesluit halverwege 2018 definitief en is de realisatie van de nieuwe A9 weer een stap dichterbij.

Hoe ziet de planning eruit?

  • Maart 2017: Minister van Infrastructuur en Milieu stelt gewijzigde Tracébesluit 2016 vast
  • 2017-2018: Start aanbestedingsprocedure voor aannemers
  • 2018-2019: Gunning contract aan een aannemer
  • 2020: Eerste schop in de grond
  • 2024-2026: Eerste auto over de verbrede A9

Informatieboekje – Verbreding A9_Amstelveen (PDF)