Komende tijd veel hinder op A1

Vanwege het verrijden van de spoorbrug begin mei, vinden er de aankomende weekenden veel voorbereidende werkzaamheden plaats op de A1 bij Muiderberg. Ook wordt de wisselbaan omgelegd vlakbij de brug over het Amsterdam Rijnkanaal. Het werk veroorzaakt hinder voor omwonenden en weggebruikers. Hieronder een overzicht.

 

Afsluitingen en omleidingen

Vrijdag 15 april 21.00 uur tot maandag 18 april 05.00 uur – De A1 richting Amsterdam is afgesloten in knooppunt Muiderberg. Doorgaand verkeer van de A1 en de A6 kan via de wisselbaan naar Amsterdam. Verkeer naar Muiden/Weesp kan bij Diemen (afrit 2) keren en terugrijden over de A1 richting Amersfoort.

 

Vrijdag 22 april 21.00 uur tot maandag 25 april 05.00 uur – De A1 richting Amersfoort is afgesloten in knooppunt Muiderberg. Verkeer naar Amersfoort en Hilversum wordt vanaf knooppunt Muiderberg omgeleid via de A6 en A27. Dit weekend wordt ook de wisselbaan van de A1 richting Amersfoort omgelegd door een nieuw viaduct nabij de brug over het Amsterdam Rijnkanaal. In beide richtingen is ter hoogte van de brug één rijstrook minder beschikbaar.

 

Reserveweekend: vrijdag 29 april tot maandag 2 mei – Mocht het nodig zijn, dan wordt eventueel ook in dit weekend gewerkt waarbij de A1 in het knooppunt Muiderberg wordt afgesloten. Meer informatie volgt na 18 april. Houd het online bezoekerscentrum en social media in de gaten voor actuele informatie.

 

Vrijdag 6 mei 20.00 uur tot zaterdag 7 mei 12.00 uur – De A1 tussen knooppunten Diemen en Muiderberg is in beide richtingen afgesloten. Verkeer wordt omgeleid via de A9, A2, A12 en A27. De verbindingsboog A6/A1 Almere richting ’t Gooi is ook in die periode afgesloten. Verkeer wordt omgeleid via de A27, A12 en A1. Ook een deel van de lokale wegen is afgesloten van vrijdag 6 mei 19.00 uur tot zaterdag 7 mei 12.00 uur. Gedetailleerde informatie hierover staat op het online bezoekerscentrum in de tweede helft van april.

 

Mochten de condities (zoals weersomstandigheden) te ongunstig zijn voor het succesvol verrijden van de spoorbrug, dan kan het zijn dat de operatie een week wordt uitgesteld.

 

Geen risico’s

Rijkswaterstaat is zich ervan bewust dat deze afsluitingen hinder veroorzaken voor weggebruikers, omwonenden en omliggende bedrijven. Na zorgvuldig onderzoek, waarbij het beperken van de hinder zwaarwegend is meegenomen, is besloten geen risico’s te nemen en de A1 bij Muiden een aantal keren deels en eenmaal volledig af te sluiten. Zo is het mogelijk de (voorbereidende) werkzaamheden te verrichten, die nodig zijn voor een geslaagde verplaatsing van de spoorbrug. Direct omwonenden van de spoorbrug zijn per brief geïnformeerd over geluid- en trillingshinder.

 

Rijdende brug te zien via livestream
Het gebied rondom de spoorbrug wordt tijdens het verrijden om veiligheidsredenen afgesloten waardoor kijken naar het verrijden van de brug op locatie niet mogelijk is. Van het verrijden wordt een livestream gemaakt die via het online bezoekerscentrum te bekijken is. Er komt ook een timelapse die de operatie van circa 13 uur in 30 seconden toont.

 

Waarom zijn deze voorbereidende werkzaamheden nodig?
Lees het artikel Spoorbrug krijgt ‘rijloper’