Drie loslocaties voor zandtransporten in Almere

foto van een schip bij een loslocatie

Om het aantal transporten over de weg zoveel mogelijk te beperken gaat aannemer Parkway6 zand per schip aanvoeren. Parkway6 gaat hiervoor tijdelijke loslocaties in de omgeving van de A6 gebruiken: een locatie aan de Lage Vaart (aan de zijde van de Trekweg) een locatie aan de Hoge Vaart (aan de zijde van de Verlaatweg/Weteringweg) en aan de Hollandse brug. Wat kunnen omwonenden verwachten?

Loslocatie Hollandse brug

Vanaf 10 april 2017 start Parkway6 met het inrichten van een loslocatie aan de Hollandse Brug. Deze loslocatie wordt direct in gebruik genomen. Tot en met oktober 2018 worden er dagelijks schepen gelost en wordt met een mobiele kraan en een trechter zand overgeladen. Per dag wordt gemiddeld 5.000 m3 zand aangevoerd, dat zijn circa 5 schepen per dag. Na oktober 2018 wordt de locatie nog incidenteel gebruikt voor de aan- en afvoer van materiaal.

Loslocatie Lage Vaart

Vanaf 3 april 2017 start Parkway6 met het inrichten van de loslocatie. Er wordt een tijdelijke bouwweg aangelegd en een constructie voor de schepen om aan te meren. In de periode vanaf 3 april tot en met de start van de bouwvak vakantie (circa drie maanden) wordt via de Lage Vaart zand aangevoerd. De vrachtwagens rijden vanaf de Trekweg tot aan de loslocatie aan de Lage Vaart. De werkzaamheden worden uitgevoerd op werkdagen tussen 07.00 en 19.00 uur.

5 à 6 schepen per dag

Per dag voert de aannemer gemiddeld 2.500 m3 zand per schip aan naar de loslocatie aan de Lage Vaart. Dit zijn zo’n 5 à 6 schepen per dag. Een graafmachine schept het zand uit de schepen en lost dit in een vrachtwagen. Na de bouwvak zal de locatie nog incidenteel worden gebruikt om een enkel schip te lossen.

Loslocatie Hoge Vaart

Vanaf 17 april wordt voor een periode van 3 maanden via de Hoge Vaart zand aangevoerd. Na deze periode wordt de locatie incidenteel gebruikt om een enkel schip te lossen. De inrichting van de loslocatie is zodanig dat de Verlaatweg/Weteringweg onder de A6 door altijd open is voor het verkeer. Woningen, bedrijven en verenigingsterreinen blijven daardoor bereikbaar.

Inrichten loslocaties

Vanaf 10 april richt Parkway6 de loslocatie in. Er komt een ponton in het water te liggen met daarop een kraan en een lopende band. Het plaatsen van de transportband kan kortdurende hinder opleveren voor het wegverkeer. Bij deze werkzaamheden zijn verkeersregelaars aanwezig om het verkeer te begeleiden.

Weinig hinder

Met een kraan en een transportband worden de vrachtwagens geladen. Deze staan opgesteld aan de andere kant van de Verlaatweg/Weteringweg. De lopende band komt hoog te liggen waardoor het reguliere verkeer en de vrachtwagens ongehinderd kunnen passeren. Er wordt niet met vrachtwagens over de Verlaatweg gereden. Hierdoor treedt er geen verkeershinder op door deze werkzaamheden. Ook is er weinig geluidoverlast te verwachten van deze werkzaamheden. De werkzaamheden worden uitgevoerd op werkdagen tussen 07.00 en 19.00 uur.

 

Per dag wordt gemiddeld 2.500 m3 zand per schip gebracht naar de loslocatie aan de Hoge Vaart. Dit zijn zo’n 5 à 6 schepen per dag. Ook aan de overzijde van de Hoge Vaart realiseert Parkway6 2 loslocaties met een transport over de Watersnipweg. Deze locaties geven geen hinder voor het wegverkeer.

Lees meer