Informatiemarkt A9 Gaasperdammerweg goed bezocht

Op 6 en 7 maart organiseerden we een informatiemarkt over het project A9 Holendrecht – Diemen (Gaasperdammerweg). Samen met 2 wijkregisseurs, de stadsdeelregisseur en de aannemer beantwoordden onze omgevingsmanagers vragen van bewoners. In de buurt verleggen we onder meer kabels en leidingen om ruimte te maken voor de Gaasperdammertunnel.

Veel vragen
Even voor tijd kwamen de eerste omwonenden al binnen druppelen. Imce Hofman, communicatiemedewerker bij SAA, verwelkomde mensen bij binnenkomst. Hofman: “Al snel was ik de tel kwijt, ruim 3 uur lang was het een komen en gaan van geïnteresseerden.” Op tekeningen en luchtfoto’s lieten de omgevingsmanagers zien waar de komende maanden hinder te verwachten is. Er waren veel vragen: Waarom worden zoveel bomen gekapt? En als straks de tunnel geboord wordt, wordt mijn straat dan een sluiproute?

 

Project gaat leven als er wat gebeurt
Ook waren er zorgen. Zo wilden bezoekers weten waar de tijdelijke A9 straks voor een periode van 5 jaar komt te liggen. “Wat opviel was dat best veel bezoekers nog geen weet hadden van de plannen om de A9 te verbreden”, vertelt Lammert Postma, omgevingsmanager A9 Gaasperdammerweg. “Terwijl we sinds 2005 al regelmatig bewonersavonden over het project organiseren. Blijkbaar gaat zo’n project voor de meeste pas leven als er buiten echt wat gebeurt.”

 

Henk Haverkamp geeft uitleg aan bewoners

Henk Haverkamp van Stadsdeel Zuidoost praat bewoners bij.

Zeldzame boor
Ook waren er vragen over de planning van de boorwerkzaamheden. Op hoofdlijnen is deze bekend, maar nog onder voorbehoud. Zo legde Henk Haverkamp, Stadsdeelregisseur Amsterdam Zuidoost, uit dat de boormachine die we gebruiken om de leidingen te  leggen zeldzaam is. “Het is geen Gamma-boor die je even uit je gereedschapskist trekt, de aannemer is afhankelijk van de beschikbaarheid”. Tot op het laatste moment druppelden geïnteresseerde bewoners nog binnen. Postma: “We hebben veel vragen beantwoord en zorgen besproken. Ook waren er positieve geluiden. Zo zei een bewoner: ‘uiteindelijk is dit het wachten waard’.”

De bomenkap langs de A9 Gaasperdammerweg roept veel emotie op. Lees het artikel in het Parool.