Inhijsen liggers brug over de Bullewijk in de nacht

Werkzaamheden brug over de Bullewijk

Als onderdeel van het verbreden van de A9, moet ook de brug over de Bullewijk verbreed worden. Dit doen we aan de zuidkant. De afgelopen maand hebben de kolommen en wapening voor de nieuwe delen van de brug geplaatst. Wapening is een technische versterking die wordt aangebracht in een bouwwerk of in bouwmateriaal zoals beton. Van maandag 13 mei tot en met vrijdag 17 mei hijsen we de liggers op de kolommen. Dit doen we in de avond en nacht tussen 20.00 uur en 7.00 uur. Liggers zijn balken waar straks het brugdek op komt te liggen.

Werkzaamheden in detail

We voeren de volgende werkzaamheden uit:

  • Op woensdag 1 mei plaatsen we een kraan op een drijvend platform op de Bullewijk aan de zuidzijde van de brug. Met deze kraan verwijderen we tijdelijk remmingpalen om ruimte te maken voor de uitbreiding van de brug. Remmingpalen zijn de houten palen in het water waarmee boten worden afgeremd als ze de brug naderen. Op vrijdag 3 mei verwijderen we de kraan van het platform.
  • Van dinsdag 7 mei tot en met vrijdag 10 mei leggen we platformen aan waarop grote kranen komen te staan om de liggers in te hijsen. Dit doen we overdag tussen 7.00 uur en 19.00 uur.
  • Van maandag 13 mei tot en met vrijdag 17 mei hijsen we de liggers op de kolommen. Dit doen we in de avond en nacht tussen 20.00 uur en 7.00 uur. Overdag, tussen 7.00 uur en 19.00 uur, passen we de platformen aan voor de volgende hijsactiviteit. De nacht van vrijdag 17 mei op zaterdag 18 mei is een reserve nacht.
  • Op maandag 20 mei verwijderen we de platformen en maken de weg gereed voor opening.

Waarom in de nacht?

Om deze werkzaamheden veilig uit te voeren voor zowel de medewerkers als weggebruikers, moet de onderdoorgang Holendrechterweg afgesloten worden. Omdat we de liggers vanaf de A9 hijsen, sluiten we ook een rijstrook van de A9 af. Om de doorstroming van het verkeer op de A9 te waarborgen, mag dit alleen in het weekend of de nacht. Daarom voeren we deze werkzaamheden in de nacht uit.

Wat merkt u ervan?

Geluids- en trillingshinder

  •  Omdat de werkzaamheden om de liggers in te hijsen in de nacht plaatsvinden en er weinig andere omgevingsgeluiden zijn, verwachten we dat deze werkzaamheden extra goed hoorbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van bouwverkeer en materiaal op materiaal.
  • Er is verlichting nodig om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren. Hier kunt u mogelijk hinder van ervaren.

Verkeershinder 

De onderdoorgang Holendrechterweg wordt op de volgende momenten afgesloten voor al het verkeer:

  • Woensdag 1 mei, tussen 7.00 uur en 19.00 uur;
  • Van dinsdag 7 mei 7.00 uur tot en met maandag 20 mei 19.00 uur.

Het gemotoriseerde verkeer wordt omgeleid via de onderdoorgang Amstelweg – Holendrechterzijweg en fietsers en voetgangers worden omgeleid via onderdoorgang Amstelzijweg. Op vrijdag 3 mei is er tussen 7.00 uur en 19.00 uur een verkeersstop nodig van maximaal 10 minuten. Dit is nodig om de kraan veilig van het drijvende platform af te halen. Zodra dit gebeurd is, kan het verkeer weer passeren.

Zie afbeelding 1 voor een overzicht van de verkeershinder.

afbeelding 1: overzicht verkeershinder

Meer informatie

  • Vragen over de werkzaamheden kunt u stellen via vragen@veenix.nl
  • Meer informatie over de werkzaamheden aan de A9BAHO vindt u op het online bezoekerscentrum van Rijkswaterstaat www.bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl
  • Via onderstaande QR-code kunt u zich abonneren op de nieuwsbrief van het project
  • Voor vragen of opmerkingen over het project kunt u contact opnemen met de landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat 0800-8002
  • Ook bent u van harte welkom in Belevingscentrum Amstelveen InZicht, geopend op woensdag t/m vrijdag en iedere eerste zaterdag van de maand van 12.00 tot 17.00 uur. Amstelveen InZicht is gevestigd op Stadsplein 103 te Amstelveen, boven de bibliotheek.