IXAS ruimt vervuilde grond op

Voor aanvang van de werkzaamheden aan de A9 Gaasperdammerweg was al bekend dat onder de huidige A9 vervuiling in de grond aanwezig is. Omdat deze grond zich onder de A9 bevindt, was vooraf niet precies vast te stellen wat de vervuiling veroorzaakt en om hoeveel grond het gaat. Tijdens het afgraven van de oude A9, ter hoogte van Kantershof, heeft IXAS de vervuilde grond aangetroffen.

Momenteel wordt onderzocht wat er in de grond zit. Vastgesteld is dat de vervuiling geen effecten heeft op de kwaliteit van de grond, de lucht- of het water in de omliggende woonwijken. Het vraagt van IXAS wel om zorgvuldig handelen. Met dit bouwbericht informeren wij u over de manier waarop wij hiermee omgaan.

Afdekken

Op maandag 25 april constateerden medewerkers van IXAS tijdens het afgraven van de huidige A9 en het zeven van de vrijgekomen grond, vervuiling in de bodem. Zij roken ook een penetrante geur. Daarop werden volgens onze richtlijnen de werkzaamheden direct stilgelegd. Onze veiligheids- en milieukundige voerde luchtmetingen en testen uit op de bouwlocatie. Zij constateerde daarbij geen verhoogde waarden van gevaarlijke stoffen in de omgeving. De overige werkzaamheden, zoals die aan de wisselbaan, werden daarna dan ook weer opgepakt.

 

Momenteel onderzoeken we wat de vervuiling precies is en hoe de grond veilig kan worden afgevoerd en verwerkt. Uit voorzorg wordt de vervuilde grond afgedekt met een laag schone grond. Op deze manier voorkomen we de penetrante lucht. Ook blijven we tijdens (graaf)werkzaamheden luchtmetingen uitvoeren. Met bouwberichten houden we u op de hoogte van de verdere verwerking van de grond.