Start opruimen vervuiling bij Kantershof

Op 4 mei informeerden we u over de aangetroffen vervuiling onder de oude A9 ter hoogte van Kantershof. In het betreffende bouwbericht gaven we aan u op de hoogte te houden over de verwerking en het verwijderen van de vervuiling. Vandaag is bouwcombinatie IXAS hiermee gestart. Met dit bouwbericht informeren we u over de manier waarop dit wordt gedaan.

Vervuiling geen effect op omgeving

Direct na het aantreffen van de vervuiling heeft een veiligheids- en milieukundige metingen en testen uitgevoerd. Daarbij zijn geen verhoogde waarden van gevaarlijke stoffen geconstateerd. Ook is vastgesteld dat de vervuiling geen effecten heeft op de kwaliteit van de grond, de lucht- of het water in de omliggende woonwijken. De vervuilde grond is daarna afgedekt met schone grond. Nader onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat er een teerhoudend materiaal in de grond zit, dat op een veilige en controleerbare manier afgevoerd kan worden.

Maatregelen bij afvoer van de grond

Vanaf vandaag verwijderen we de grond. De afvoer duurt naar verwachting ongeveer drie weken. De grond gaat naar een erkende verwerker. De medewerkers die ingezet worden bij de werkzaamheden, dragen beschermende wegwerpkleding. Zo kunnen eventuele vervuilingsresten aan kleding ook gecontroleerd vernietigd worden. Tijdens de afvoer van de vervuiling worden continu metingen verricht. De werkzaamheden vinden overdag met een mogelijke uitloop in de avond plaats.