Klok Annakerk na bijna 4 jaar terug in kerktoren

Inwoners van het oude dorp in Amstelveen horen binnenkort weer klokken luiden. Op maandag 14 november is een nieuwe kerkklok teruggeplaatst in de Annakerk. Rijkswaterstaat heeft samen met de gemeente Amstelveen de nieuwe klok in de toren gehangen. De kerk is een herkenningspunt voor Amstelveen en daarmee voor het project A9 Badhoevedorp – Holendrecht.

Markeringspunt langs tracé

Voor de verbreding en het verdiept aanleggen van de A9 heeft Rijkswaterstaat de Annakerk in 2013 aangekocht. De pastorie, die naast de kerk staat, moet ruimte maken voor de verbreding en zal worden gesloopt. De Annakerk blijft staan en vormt tevens een markeringspunt langs het tracé. Bovendien zou de sloop in strijd zijn met de in 2009 aangewezen monumentenstatus van het gebouw.

Bijzondere opdracht

Rijkswaterstaat is blij dat het aanzicht van de kerk weer is hersteld. De nieuwe klok komt van de firma Royal Eijsbouts, is gegoten in 1965 en afkomstig van de voormalige kerk ’De Hoeksteen’ uit Soesterberg. Hij weegt ongeveer 300 kg en wordt mechanisch op de hele uren met één slag geluid tussen 07.00 en 19.00 uur. Voor de firma Eijsbouts was deze opdracht van Rijkswaterstaat een bijzondere. Niet eerder kwam het voor in hun bijna 150 jarige bestaan dat niet een kerkbestuur zo’n opdracht gaf.

 

Wethouder Herbert Raat (gemeente Amstelveen) bedankte Kees Abrahamse (Rijkswaterstaat) voor zijn inspanning om de nieuwe klok terug te plaatsen.

 

Herbert Raat van gemeente Amstelveen (links) en Kees Abrahamse, Rijkswaterstaat (rechts).

Herbert Raat van gemeente Amstelveen (links) en Kees Abrahamse, Rijkswaterstaat (rechts).

Lees meer