Minister Van Nieuwenhuizen opent verbrede A6 Almere een jaar eerder dan gepland

Op maandagochtend 8 juli heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) de nieuwe verbrede A6 bij Almere officieel geopend. Een jaar eerder dan gepland kan het verkeer tussen Almere Havendreef en Almere Buiten-Oost (Oostvaarders) gebruik maken van vier in plaats van twee rijstroken per rijrichting. Een goede samenwerking tussen aannemerscombinatie Parkway6, de gemeente Almere, provincie Flevoland, waterschap Zuiderzeeland, Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat heeft geleid tot deze versnelde ingebruikname. In het najaar is het zonnepanelenveld bij knooppunt Almere in gebruik en is de eerste energieneutrale (rijks)snelweg in Nederland een feit.

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) is blij met de versnelde ingebruikname van de weg: ‘De verbreding van de A6 is onderdeel van het gigantische project om het verkeer op de drukke wegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere in beweging te houden. Door een sterk staaltje teamwork tussen markt en overheid is het gelukt om weggebr uikers maar liefst een jaar eerder dan gepland te laten profiteren van de verdubbeling van de rijstroken. Waarmee we de files aanpakken en de leefomgeving voor de mensen in de buurt erop vooruit gaat. De A6 is onze eerste energieneutrale snelweg. Zonnepanelen langs de weg leveren de elektriciteit voor de matrixborden en de LED-verlichting. Een mooi voorbeeld van hoe we anno 2019 wegen aanleggen. Niet voor niets een project waarmee we een Europese prijs voor duurzaam aanbesteden hebben gewonnen.’

 

Eerste energieneutrale rijksweg van Nederland

 

De A6 bij Almere is verbreed naar 4 x 2 rijstroken met hoofd- en parallelbanen en zal  straks de eerste energieneutrale rijksweg van Nederland zijn. Door middel van een zonnepanelenveld in het knooppunt Almere kan de snelweg in zijn eigen  energiebehoefte voorzien. De zonnepanelen wekken genoeg energie op om onder andere de (LED)verlichting, de matrixborden en de verkeerslichten te laten werken. In het najaar van 2019  wordt het zonnepanelenveld opgeleverd en in bedrijf genomen.

 

Verbeteren leefbaarheid

 

Met de verbreding van de A6 bij Almere is ook de leefbaarheid verbeterd. Zo is de A6 ter hoogte van het Weerwatergebied zes meter verlaagd en ligt nu op maaiveldniveau. Langs dit deel van de  weg zijn aan beide zijden grondwallen van zes meter hoog geplaatst zodat de snelweg hier uit het zicht is. Ook is er tussen Almere Havendreef en het knooppunt Almere stil asfalt gelegd (dubbellaags ZOAB, zeer open asfalt beton). De op- en afritten 4 Almere Haven zijn uit elkaar gelegd zodat er ruimte is ontstaan voor toekomstige gebiedsontwikkeling voor de gemeente Almere.

 

Nieuwe naamgeving op- en afritten

 

De verbreding van de A6 is een goed moment om ook de namen van aansluitingen op de A6 aan te passen. De namen zijn bepaald door de Nationale Bewegwijzeringsdienst (NBD), in overleg met de gemeente. De op- en afritten zijn vernoemd naar de wijken waar automobilisten vanaf de snelweg als eerste terechtkomen:

Afrit 6: Almere Buiten en Nobelhorst (voorheen Almere Buiten-West)

Afrit 7: Almere Regenboogbuurt en Eilandenbuurt (voorheen Almere Buiten)

Afrit 8: Almere Oostvaarders (voorheen Almere Buiten-Oost)

 

Afrondende werkzaamheden lokaal wegennet

 

De komende maanden moeten nog afrondende werkzaamheden uitgevoerd worden aan lokale lokale wegen rond de A6, zoals het gereed maken van de aansluiting met de Tussenring en het inzaaien van de grondwallen. Eind november 2019 zijn alle afrondende werkzaamheden gereed.

 

Bekijk de film over de nieuwe verbrede A6 Almere: