Nachtwerkzaamheden in het weekend bij op- en afrit 5

In opdracht van Rijkswaterstaat werkt aannemer VeenIX aan de verbreding en verdiepte aanleg van de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht (A9BAHO). De werkzaamheden aan de A9BAHO maken deel uit van de weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA). Met deze brief informeren wij u over werkzaamheden in uw directe omgeving. Zondagochtend 16 juli van 1.00 uur tot 9.00 is de noordelijke rijbaan van de A9, richting Schiphol gesloten.

Weekendwerkzaamheden

Van donderdag 13 juli 23.00 uur tot en met maandagochtend 17 juli 5.00 uur voeren we diverse werkzaamheden uit ter hoogte van oprit 5 richting Schiphol vanaf Amstelveen-Stadshart en ter hoogte van afrit 5 richting Amstelveen-Stadshart vanuit Holendrecht. We werken deze periode dag en nacht. Als gevolg hiervan is er in het weekend van 14 – 17 juli verkeerhinder. Zie verderop in deze brief. Daarnaast voeren we ook werkzaamheden uit op de noordelijke rijbaan van de A9 zaterdag op zondagnacht (15-16 juli) van 1.00 uur tot 9.00 uur.

Werkzaamheden oprit 5 richting Schiphol

Ter hoogte van het oostelijke deel van de Mr. F.A. van Hallweg is er te weinig ruimte om de werkzaamheden voor de verdiepte ligging uit te voeren. Daarom moeten we oprit 5 een stuk verplaatsen.

Zie tabel 1 hieronder wat we gaan doen en welke hinder de werkzaamheden met zich meebrengen.

 

Periode Werkzaamheden  Mate van hinder
13 juli 23.00 uur tot  14 juli 05.00 uur Voorbereidende werkzaamheden en het verplaatsen van de barriers (betonnen blokken) met geluidsschermen. De voorbereidende werkzaamheden zorgen voor beperkte geluidhinder. Het verplaatsen van de geluidschermen geeft hinder in verband met het aanwezige bouwverkeer en het laden van het materiaal.
14 juli 20.00 uur tot 15 juli 08.00 uur Verplaatsen barriers met geluidschermen, verwijderen vangrails en asfalt (frezen). Het verwijderen van de vangrails en het frezen van asfalt geeft forse geluidhinder. Het verplaatsen van de geluidschermen geeft hinder in verband met het aanwezige bouwverkeer en het laden van het materiaal.
15 juli overdag en in de avond Verwijderen asfalt, grondwerkzaamheden en laatste barriers verplaatsen. Het verwijderen van asfalt geeft forse geluidhinder.
15 juli 00.00 uur tot 17 juli 04.00 uur Terugplaatsen van de barriers (betonnen blokken), de daarop geplaatste geluidschermen en vangrails. Het terugplaatsen van de barriers met geluidschermen zorgt voor enige geluidhinder.
16 juli van 07.00 uur tot 23.00 uur Aanbrengen van belijning en twee laags ZOAB fijn asfalt (ook wel fluisterasfalt genoemd). Hetzelfde asfalt als op de bypass. Het aanbrengen van belijning en nieuw asfalt veroorzaakt beperkte geluidhinder door de aanwezigheid van bouwmachines.
Optioneel: maandag- en dinsdagnacht (17 en 18 juli) 23.00 uur tot 5.00 uur (* zie onderaan de brief) Indien nodig gebruiken we deze nachten om de resterende geluidschermen terug te plaatsen op de barriers. Het terugplaatsen van geluidschermen zorgt voor enige geluidhinder.

Tabel 1: Werkzaamheden in detail

Wat merkt u ervan?

Trillinghinder en stof

  • Tijdens het weekend moet u rekening houden met meer bouwverkeer dichtbij uw woning. Het passeren van zwaar materieel kan daarom ook trillinghinder veroorzaken. We attenderen onze onderaannemers erop hun snelheid te beperken.
  • Ook vragen we hen om zoveel mogelijk gebruik te maken van ‘white noise’ (ruis) in plaats van de storende achteruitrijpiepjes.
  • De grondwerkzaamheden kunnen stof veroorzaken. Dit wordt geminimaliseerd door het gebruik van water op het wegdek.

Werkzaamheden noordelijke rijbaan A9 en afrit 5 richting Amstelveen Stadshart, komende vanuit de richting Holendrecht

Zaterdag op zondagnacht (15 – 16 juli), van 1.00 uur tot 7.00 uur, richten wij langs afrit 5, ter hoogte van Meandertoren 1 en 2, een nieuwe poorttoegang in. Hiervoor moeten over de hele lengte van afrit 5 de barriers (betonnen blokken) met daarop de geluidschermen verplaatst worden om daarvoor ruimte te maken. Ook verplaatsen wij barriers met daarop de geluidschermen op de noordelijke hoofdrijbaan van de A9 (* zie onderaan de brief).

Wat merkt u ervan?

Het verplaatsen van de barriers en geluidschermen geven naar verwachting enige geluidhinder door de aanwezigheid van bouwverkeer en het laden van het materiaal.

Afsluitingen en omleidingen

Oprit 5 Amstelveen-Stadshart richting Schiphol is afgesloten:

  • Van donderdag 13 juli 23.00 uur tot vrijdag 14 juli 5.00 uur
  • Van vrijdag 14 juli 20.00 uur tot maandag 17 juli 5.00 uur

Verkeer richting Schiphol/Haarlem kan gebruik maken van oprit 5 richting Amsterdam/Utrecht (zuidkant van de A9) en vervolgens keren bij aansluiting 4 Ouderkerk aan de Amstel. Met uitzondering van zondagnacht, zie hieronder.

Noordelijke rijbaan van de A9 dicht: vanaf knooppunt Holendrecht tot en met afrit 6 Aalsmeer:

  • Zaterdag op zondagnacht (15-16 juli) van 1.00 uur tot 09.00 uur.
    Verkeer komende vanuit Amstelveen richting Schiphol/Haarlem, kan gebruik maken van oprit 5 richting Amsterdam (zuidkant van de A9) en vervolgens de A2 en de A10. Verkeer vanuit de richting Amsterdam/Utrecht richting Schiphol/Haarlem, wordt omgeleid via de A2 en de A10.

* We kunnen niet met zekerheid zeggen of we op tijd (voor maandag 17 juli om 5.00 uur) alle barriers met geluidschermen teruggeplaatst hebben bij zowel de op- als afrit en de noordelijke rijbaan van de A9. Zodra de wegen weer open zijn, kunnen we in verband met de veiligheid van onze medewerkers en het verkeer namelijk niet meer verder met het terugplaatsen. Mochten we niet klaar zijn, worden de resterende geluidschermen in de nachten van maandag en dinsdag (17 en 18 juli) neergezet. Deze werkzaamheden vinden dan plaats van 23.00 uur tot 5.00 uur. Tijdens deze werkzaamheden is 1 rijbaan van de noordelijke rijbaan van de A9 afgesloten.

Werken in de nacht

Om het verkeer overdag zoveel mogelijk te laten doorstromen, mag het afsluiten van een op- en afrit alleen in de nacht of het weekend. Bij het maken van de planning, proberen we een balans te vinden tussen omgevings- en verkeerhinder. Helaas kunnen we niet altijd voorkomen dat de omgeving geluid en/of trillinghinder ondervindt van de werkzaamheden.

Meer informatie

  • Vragen over de werkzaamheden kunt u stellen via vragen@veenix.nl
  • Meer informatie over de werkzaamheden aan de A9BAHO vindt u op het online bezoekerscentrum van Rijkswaterstaat www.bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl
  • Via onderstaande QR-code kunt u zich abonneren op de nieuwsbrief van het project
  • Voor vragen of opmerkingen over het project kunt u contact opnemen met de landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat 0800-8002
  • Ook bent u van harte welkom in Belevingscentrum Amstelveen InZicht, geopend op woensdag t/m vrijdag en iedere eerste zaterdag van de maand van 12.00 tot 17.00 uur. Amstelveen InZicht is gevestigd op Stadsplein 103 te Amstelveen, boven de bibliotheek.