Nieuwe verbindingsboog A9/A1 richting Amersfoort 22 augustus open

De nieuwe verbindingsboog A9/A1 richting Amersfoort/Almere wordt maandag 22 augustus opengesteld voor het verkeer. Wat is er nieuw en wanneer gaan de andere nieuwe bogen open in knooppunt Diemen?

Nieuwe brug over Amsterdam-Rijnkanaal

Om knooppunt Diemen te ontlasten en verkeer vanaf de A9 naar de A1 soepel te laten doorrijden, is een nieuwe verbindingsboog aangelegd. Onderdeel van deze verbinding is de nieuwe brug over het Amsterdam-Rijnkanaal, die eigenlijk uit drie afzonderlijke bruggen bestaat.

 

Soepel de A1 op

De verbindingsboog richting Amersfoort/Almere is vanaf 22 augustus open voor verkeer. Weggebruikers hoeven dan niet meer de scherpe draai door het knooppunt Diemen te maken: je voegt voortaan al ver voor het knooppunt A9 met de A1 rechts uit en rijdt in een vloeiende beweging onder het nieuw aangelegde spoorviaduct door en via de nieuwe brug over het Amsterdam-Rijnkanaal naar de A1.

 

Rijd verder op de parallelbaan en neem de afslag Muiden (3).

 Eerder uitvoegen voor afrit Muiden/Weesp (3)

Weggebruikers met bestemming Muiden/Weesp moeten vanaf 22 augustus ter hoogte van de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal al voorsorteren voor de nieuwe afrit Muiden/Weesp (3). Deze afrit komt in de plaats van afritten Muiden (3) en Muiden-Oost (4). Zie ook de nieuwe route voor Muiden en Weesp. Wie de A1 richting Amersfoort/Almere vervolgt gaat vanaf 22 augustus bij Muiden onder de Vecht door via het nieuwe aquaduct.

 

Vrachtverkeer moet de parallelbaan nemen

Vrachtverkeer komende vanaf de A9  richting Amersfoort/Almere en bestemming Muiden/Weesp, moet vanaf 22 augustus ook eerder uitvoegen en ter hoogte van de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal de parallelbaan nemen. Zo voorkomen we situaties waarbij langzamer vrachtverkeer drie rijstroken moet opschuiven, bovendien is de doorstroming beter. De hoofdrijbaan is voor vrachtverkeer komende van de A9 richting A1 Amersfoort/Almere verboden.

 

Verbindingsboog richting Schiphol open voorjaar 2017

De verbindingsboog de andere kant op, van de A1 uit richting Amersfoort/Almere naar de A9 richting Amstelveen/Schiphol gaat in het voorjaar van 2017 open. De verbindingsboog vanaf de A9 uit de richting Amstelveen/Schiphol naar de A1 richting Amsterdam gaat 12 september 2016 open.

 

A9 wordt belangrijker dan A1

Het is nu nog niet voor te stellen, omdat de A1 bij wijze van spreken de kransslagader van het wegenstelsel in de Randstad is, maar als de corridor Schiphol-Amsterdam-Almere straks helemaal verbreed is, wordt de A9 de doorgaande weg vanaf Schiphol richting Almere en voegt de A1 als het ware in op de A9. Tot nu toe was dat andersom.

Wat verandert er nog meer per 22 augustus

 

Naar werk: Knooppunt Diemen